Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Falsifikovani lekovi sve veći problem u svetu

    Pojava lažnih verzija leka Avastina u američkim klinikama za lečenje raka prošle godine je pokrenula međunarodnu istragu koja se raširila od Kalifornije preko Egipta do Turske.
     
    Stručnjaci upozoravaju da postoji niz slabosti u sistemu kojim lekovi od proizvođača dolaze do konačnog potrošača i u koji se zbog toga ubacuju falsifikati i pozivaju na sveobuhvatne mere za zaštitu bolesnika i strože kažnjavanje počinitelja.
     
    Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je u razvijenim zemljama manje od jedan posto lekova falsifikovano, međutim na nivou celog sveta taj podatak penje se na oko deset posto, dok bi u nekim zemljama u razvoju udeo lažnih lekova mogao da dosegne trećinu svih lekova na tržištu.
     
    Kao ključni problemi navode se nepostojanje sistema kojim bi se pratili lekovi u svim fazama distribucije, loša zakonska regulativa koja omogućava proizvođačima falsifikovanih lekova da uđu u sistem i spremnost legitimnih trgovaca i zdravstvenog sistema da zatvore oči pred pojavom lekova iz sumnjivih izvora.
     
    U Evropi će se tek 2016. godine uvesti jedinstvena identifikacija na svim medicinskim proizvodima, a SAD još uvek nema nacionalni sistem praćenja trgovine lekovima, pa je tek Kalifornija zakonom uvela obavezu identifikacije proizvoda serijskim brojem od 2015. godine.
     
    Lažni Avastin je sadržao niz različitih supstanci, ali nijedna nije imala funkciju lečenja i istraga je pokazala da trag vodi do Turske preko nepismenog sirijskog poslovnog čoveka koji je lek naručio za firmu iz Egipta.
     
    Svetska zdravstvena organizacija upozorava da zahvaljujući novim tehnologijama falsifikatori proizvode sve uverljivije ‘lažnjake’, a apoteke na internetu pridonose prikrivanju porekla tih lekova.
     
    Iako egipatska firma u slučaju Avastin nije bila registrovana pri egipatskom ministarstvu zdravlja, ona je svejedno uspela da proda lažne lekove legitimnom švajcarskom distributeru, pa su oni nakon toga prošli kroz kanale legitimnih distributera u Danskoj i Britaniji pre slanja u SAD.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE