Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bečka premijera „Radovana III“ na nemačkom

    Komedija Dušana Kovačevića „Radovan III“ biće premijerno u Beču izvedena sutra veče u pozorištu „3Raum Anatomieteater“.
     
    Radi se o kultnoj komediji Dušana Kovačevića, koja će premijerno biti izvedena u glavnom gradu Austrije u režiji Nine Gabrijel. U ekipi glumaca se nalaze Markus Til, Angela Šnajder, Goran David, Mari Kristine Fridrih, Korina Pum, Georg Dragoš.
     
    Kultna predstava će se davati do 18. marta u bečkom pozorištu.
     
    Austrijska režiserka Nina Gabriel u razgovoru za Tanjug objašnjava da već sedam godina pokušava da realizuje ovu komediju, što joj je konačno i pošlo za rukom.
     
    „Ova pozorišna groteska je genijalno delo dramaturga poreklom sa Balkana i moj motiv da realizujem ovu predstavu po svaku cenu ne leži ni u politici niti vrednovanju, već samo i isključivo u želji da učestvujem u ovom jedinstvenom humoru, balkanskom humoru, koji svojom životnom tragikom smislenom i iracionalnom otkačenošću opisuje životnu istinu“, objasnila je rediteljka.
     
    „Humor nikada ne razdvaja, već povezuje ljude, kao i umetnost sama po sebi“, poručila je ona dodavši „da nam je Dušan Kovačević podario grandiozno delo, koje je postalo kult u Srbiji“.
     
    Nina Gabriel je istakla da je veoma srećna što je Milo Dor preveo ovo delo na nemački jezik i na taj način ga učinio pristupačnim nemačkom govornom području, učinivši ga tako i delom svetske kulture. Govoreći o razumevanju humora i same komedije, ona je rekla da se ostavlja prostor za interpretaciju.
     
    „Ne mogu da tvrdim da poznajem srpki duh, već mogu samo da pokušam da ga osetim, približim mu se i naučim da ga razumem. Ja ga interpretiram umetnički i to je moja sloboda kao umetnika današnjice. Isto tako i jedan dirigent pokušava da „prevede“ dela Rahmanjinova i interpretira ih i ne mora po svaku cenu da bude Rus. Na taj način se upoznajemo kroz umetnost“, istakla je ona.
     
    Austrijska režiserka je naglasila da jedno umetničko delo kao takvo pripada celom čovečanstvu i da stvara kulturnu vezu među ljudima, tamo gde poltika obično čini suprotno.
     
    „Kao reditelj, želim potpuno da se distanciram od svakog obilka politike i naglašavam da sam kao umetnik potpuno udaljena od toga da vrednujem i prosuđujem. To je stvar autora. Meni su jedino važni likovi i njihova razmišljanja kao i to gde ih ona vode“, rekla je ona dodavši da su balkanske figure prepune života i strasti. „Želim da se moja predstava posmatra samo kao pokušaj da doživim nešto. To sam uradila iz ljubavi i divljenja i ne bih želela da se poredi sa originalom. Moja predstava je sama za sebe i predstavlja put jednog dela koje se nalazi na svetskom proputovanju“, ocenila je ona.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE