Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Antibiotik bez recepta ni u privatnim apotekama

    Antibiotika bez lekarskog recepta više nema. Čak ni u privatnim apotekama, jer otkako je pooštrena kontrola izdavanja ove grupe medikamenata, apotekari neće da rizikuju da zbog prodaje antibiotika mimo režima izdavanja ”zarade” kaznu od 300.000 do čak milion dinara.
     
    U Savezu privatnih apotekara, međutim, kažu da građani još neumorno obilaze apoteke u nadi da će, ipak, uspeti da kupe neki antibiotik.
     
    – Obično kažu da ne mogu da izostaju sa posla i da čekaju zakazani termin kod izabranog lekara, kao i da sami iz iskustva već znaju šta im najbolje pomaže, recimo, kod upale sinusa ili bronhitisa – kaže Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih apoteka Srbije.
     
    Dok se u praksi nije poštovala odredba Zakona o lekovima još iz 2004. godine, da se lekovi ne mogu prodavati slobodno, u Srbiji je na svakih 100 kutija antibiotika izdatih na recept, 115 kupovano ”na svoju ruku”! To su pokazali rezultati poslednjeg evropskog projekta praćenja potrošnje lekova u 35 zemalja, prema kojima smo mi oborili sve rekorde u nekontrolisanoj potrošnji antibiotika.
     
    U domovima zdravlja lekari, ipak, ne primećuju da sada dolazi više pacijenata koji su za terapiju antibioticima.
     
    – Očekivali smo veću navalu pacijenata – kaže dr Nevenka Dimitrijević, lekar u Domu zdravlja Voždovac. – Jedina razlika je što nam sada dolaze i mladi koji su ranije smatrali da sami mogu da postave dijagnozu i kupuju lekove, na osnovu ”tumačenja” simptoma bolesti na internetu.
     
    Iako ograničavanje izdavanja antibiotika isključivo na recept pacijenti uglavnom doživljavaju kao još jedan pokušaj da se u zdravstvu uštedi, stručnjaci za kliničku farmakologiju kažu da je glavni razlog zapravo suzbijanje nekontrolisane potrošnje iz medicinskih razloga.
     
    Inače, kod nas je u upotrebi oko 50 antibiotika različite jačine i oblika, a na recept se godišnje izda između 6,5 i 7,5 miliona kutija antibiotika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE