Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RFZO nije kriv za slabiji priliv novca

    Određivanje sankcija za sve koji ne uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje i usaglašavanje propisa u proizvodnji i prometu lekova sa EU trebalo bi da budu prvi zadaci nove vlade u ovoj oblasti, poruka je predstavnika farmaceutskih kompanija i veledrogerija sa panela o zdravstvu, koji je prvi put organizovan na Biznis forumu.

    Predsednik Grupacije domaćih proizvođača lekova Dragomir Marisavljević rekao je da su fabrike lekova iz Srbije praktično već u EU, jer posluju u skladu sa evropskim standardima, ali da harmonizacija zakonske regulative još nije ni počela. Kako je naglasio, to će biti neophodno kada Srbija krene sa pregovorima o članstvu u EU i bolje je da u te pregovore uđe spremna.
     
    Predsednik Grupacije veledrogerija Privredne komore Srbije Miomir Nikolić upozorio je na moguće nestašice lekova, jer država ima veliki dug prema prodavcima. On je naveo da se isporučeni lekovi naplaćuju u roku od prosečno 280 dana i da država isplaćuje lekove po ceni koja je obračunata po kursu od 99,2 dinara za evro.
     
    Direktor fonda „Inovia“ Bojan Trkulja, koji okuplja proizvođače inovativnih lekova, ukazao je da registracija lekova u Srbiji dugo traje, od 150 do 210 dana.
     
    Generalni direktor „Aktavisa“ Pavle Marjanović rekao je da država mora da obezbedi održiv sistem, kako bi doprinosi za zdravstvo bili uplaćivani u roku, što je i uslov da se lekovi isplaćuju u ugovorenom roku:
     
    – Tačno je da se kasa RFZO nedovoljno puni, ali uzrok je jednostavan: manje je zaposlenih ljudi i manji su prilivi. To ne zavisi od fonda i s tim moramo da se pomirimo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE