Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najnovija Forbesova lista potvrđuje obilje novca u ICT-u

    Forbes je u sredu objavio najnoviju listu svetskih milijardera, koju sada čini 1.266 ljudi, zajedno „teških“ rekordih 4,6 milijardi dolara.

    Među tim milijarderima nalazi se 90 osoba koje su ostvarile bogatstvo (odnosno još uvek ga ostvaruju) u ICT industriji, a njih 51 dolazi iz SAD-a.
     
    Na vrhu najbogatijih je treću godinu za redom meksički milijarder Karlos Slim koji je bogatstvo stekao ulaganjem u telekomunikacijsku industriju, a procenjuje ga na 69 milijardi dolara. Na drugom mestu je osnivač Microsofta Bil Gejts, kog Forbes naziva „najdarežljivijom osobom na planeti“, koji je u humanitarne svrhe podelio 28 milijardi dolara, ali još uvek mu je ostala 61 milijarda.
     
    Među prvih 10 bogataša se nalazi Leri Elison, suosnivač Oraclea, koji je s 36 milijardi šesta osoba na listi najbogatijih, kao i osnivač Amazona Džef Bezos na 8 mestu s 18,4 milijardi.
     
    U prvih 100 su se ustoličili Sergej Brin, Mark Cukerberg, Stiv Balmer, Majkl Del, Pol Alen, a među manje poznatim ICT-ovcima tu su Azim Premji, šef indijske kompanije za proizvodnju hardvera i softvera Wipro (15,9 milijardi), kao i Robin Li, čovek koji se nalazi iza kineskog pretraživača Baidu, koji se nalazi na 86. mestu sa zarađenih 10,3 milijardi dolara.
     
    U zadnjih godinu dana 12 milijardera je preminulo, pa su ih na listi zamenili članovi porodice (naslednici), pa je tako na 100. mesto najbogatijih ljudi sveta zasjela Loren Pauel Džobs, udovica Stiva Džobsa.
     
    U svakom slučaju, Forbesova lista pokazuje kako veliko bogatstvo i dalje leži u ICT-u, ali kao i u svim drugim poslovnim područjima, puno novca je raspodeljeno u jako malo ruku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE