Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Galenika“ izgubila rusko tržište

    Izvoz „Galenikinih“ lekova na tržište Rusije je onemogućen, pošto je gotovo svaka registracija za tu zemlju istekla, pišu Novosti.
     
    – Postavlja se pitanje poslovnih odluka koje donosi menadžment ove domaće kompanije, koji se, očigledno, nije snašao i na vreme uklopio u uslove koje je pred njega postavilo rusko ministarstvo zdravlja – objašnjava za „Novosti“ Miomir Nikolić, predsednik grupacije veledrogerija pri Privrednoj komori Srbije, odbijajući da komentariše razloge koji su do toga doveli.
     
    Istovremeno sa gubitkom tržišta i teškom situacijom u kojoj se nalazi domaći proizvođač lekova, država se, kroz budžet, zadužuje na ime garancija upravo za ovu kompaniju, koja je nelikvidna, između ostalog i zbog pada prodaje lekova.
     
    Vlada Srbije daje garanciju za novo zaduživanje „Galenike“, „teško“ 70 miliona evra, kako bi se refinansirale postojeće kratkoročne obaveze. Ovaj zakon usvojen je „po hitnom postupku“, a na snagu je stupio dan po objavljivanju u „Službenom glasniku“, a ne posle uobičajenih osam.
     
    Kao razlog, zakonodavac navodi potrebu da se što hitnije pribave sredstva za refinansiranje postojećih kratkoročnih obaveza, kako ne bi došlo do potpune nelikvidnosti kompanije, koju je prouzrokovao pad prodaje lekova i nemogućnost naplate potraživanja od veletrgovaca.
     
    Podsetimo, država je lane procenila da je isplativije da „Galeniku“ podigne „na noge“, a ne da je gurne u stečaj posle gubitka od čak 14 milona evra zabeleženog u bilansima za 2010. godinu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE