Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čehov 10. i 11. marta u Bitefu

    Novosadska Trupa Jorik gostovaće 10. i 11. marta u Bitef teatru sa predstavom „Profil: Vanja“, prema Čehovljevoj drami „Ujka Vanja“, u režiji i adaptaciji Žanka Tomića.
     
    Podnaslov „Farsa o tome kako treba živeti“ određuje profil ove komične predstave koja je uspešnu premijeru imala u decembru prošle godine na sceni „Fabrika“ Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu. To je prvi projekat Instituta za novu komediju, koji su u okviru delatnosti Trupe Jorik pokrenuli reditelj Tomić i književnik Igor Marojević. 

    Direkorka Bitef teatra Jelena Kajgo rekla je na konferenciji za novinare da Bitef teatar i novi institut imaju protokol o saradnji i najavila redovna gostovanja. 
     
    O delatnosti Instituta biće reči na tribini u nedelju u 18 sati u Bitef teatru, a Tomić je izjavio da je glavni razlog za osnivanje „neaktuelnost savremene srpske pozorišne scene, koja vapi za novim sredstvima iskazivanja“. On je ocenio da „srpski 21. vek još nije iskorišćen kao dramska građa“ i da je značenje pojma komičkog izmenjeno u informacionom vremenu, a Institut pokušava da otvorenih očiju gleda na aktuelne apsurde i paradokse. 

    Prozni pisac Marojević napomenuo je da on ne poznaje mnogo pozorište, ali da Tomić smatra da je to dobro za ovaj projekat, jer teatar danas suviše komunicira samo unutar sebe, a potrebni su mu širi kontakti. 

    „Kao što Čehovljeva melanholija traži preispitivanje, tako i mnoge domaće drame traže novo čitanje“, rekao je on i naveo „Radovana III“ Dušana Kovačevića. 

    Prema njegovoj oceni, tekst je sjajan, ali je i naneo veliku štetu jer su mnogi glumci u različitim scenskim izvedbama pokušavajući da prate Zorana Radmilovića „preglumljavali“, što je postao gotovo stil srpskog glumišta. 

    Marojević je najavio da u saradnji sa Trupom Jorik za jesen sprema predstavu „Radovan 2012-i“. Što se tiče predstave „Profil: Vanja“, Tomić je rekao da je Čehovljev tekst u suštini sačuvan, ali je ugao posmatranja komički, nasuprot melanholiji koja je talog pozorišne istorije u tumačenju slavnog ruskog autora. 

    „U predstavi ‘Profil:Vanja’ tekst se koristi kao metatekst u koji ucrtavamo sami sebe, uhvaćene u trenutku, zatečene životom. To je u osnovi nežna farsa o besmislu života. Šopenhauer sa greškom“, izjavio je on. 

    O zadovoljstvu rada u projektu koji odlikuje kreativna sloboda govorili su glumci Miroslav Fabri (u naslovnoj ulozi) i Igor Filipović (doktor Astrov). U ansamblu su i Jovana stipić, Sanja Mikitišin, Aleksandra Pleskonjić, Milorad Kapor, Aleksandar Gajin. Kostime je kreirala Staša Jamušakov, scenu reditelj Tomić, a kompozitor je Gabor Fišer.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE