Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izdavači traže spas za biblioteke

    Udruženje izdavača i knjižara Srbije (UIKS) uputilo je danas apel Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, Vladi Srbije i odgovornim organima lokalne vlasti da „prestanu da zapostavljaju književni fond biblioteka u Srbiji“.
     
    Uz konstatovanje da se ne poštuje standard u pogledu broja dostupnih knjiga i novih naslova Upravni odbor UIKS-a je naveo da istraživanja pokazuju da gotovo ne postoji biblioteka koja raspolaže dovoljnim brojem knjiga za rad, da pojedine gradske biblioteke poseduju čak do dva puta manje knjiga nego što je potrebno, dok određeni ogranci godinama nisu dodali ni jedan naslov u svoj fond.

    „Zbog toga su stanovnici mnogih mesta lišeni mogućnosti da, korišćenjem knjiga, stiču nova znanja, sputava se njihovo učešće u kulturnom životu, a time se pogoršava ionako težak položaj građana, posebno onih koji žive izvan gradskih centara, čime se dodatno pospešuje demografsko odumiranje u pojedinim oblastima u Srbiji“, smatraju u Udruženju izdavača i knjižara Srbije.

    Pojedine vrste knjiga, kao što su enciklopedije, rečnici, stručne i dečije knjige Ministarstvo kulture godinama ni ne subvencioniše, a i ne otkupljuje za biblioteke, pa se stvara velika praznina u bibliotečkim fondovima, dodaje se u apelu. Dodatni problem, prema mišljenju UIKS-a, donela je nova mera uvođenja visokih rabata prilikom otkupa naslova koji su sufinansirani od strane državnog i nevladinog sektora.

    „Iako uvedena u dobroj nameri da poveća broj otkupljenih naslova, suštinski ne može da popravi slabu snabdevenost biblioteka. Naprotiv, izdavači mnogih vrednih naslova više neće biti u finansijskoj mogućnosti da ih objavljuju, pošto u određenim slučajevima gubitak zbog povećanja rabata umnogome premašuje iznos finansijske podrške“, ocenili su predstavnici UIKS-a.

    Udruženje izdavača i knjižara Srbije poziva Ministarstvo kulture da dodatno analizira ovakve slučajeve i preispita donetu odluku, kako „ne bi bio ugrožen rad izdavača kvalitetnih izdanja“ i dodaju da su sredstva uložena u nabavku knjiga u nesrazmeri sa investiranjem u prostor biblioteka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE