Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potres mozga uzrok lošeg pamćenja

    Neka deca imaju problem sa pamćenjem i pažnjom i do godinu dana posle potresa mozga, što može da dovede do pogoršanja kvaliteta njihovog života i potrebe za pomoć u savladavanju školskog gradiva, ukazuje studija obavljena u Nationwide dečijoj bolnici, u Ohaju.
     
    Potres mozga je najčešća povreda tog organa, a u SAD ga svake godine dožive milioni dece, od kojih mnoga i ne dospeju do bolnice, prenosi Reuters.
     
    Po rečima Kita Jejtsa, koji je učestvovao u dotičnoj studiji, velika većina dece prolazi bez ikakvih posledica posle blaže traumatske povrede mozga, ali postoji i manji procenat kod kojih se javljaju neki simptomi do godinu dana kasnije.
     
    Tim iz Ohaja je studiju obavio na 186 dece starosti od osam do 15 godina, koja su dospela u bolničku hitnu službu zbog potresa mozga.
     
    Kod ove dece se često javljaju somatski simptomi, kao što su glavobolja, umor, problemi s ravnotežom, ali i kognitivni simptomi poput zaboravnosti i problema pažnje.
     
    Somatski simptomi se vremenom izgube, ali kognitivni ponekad potraju duže, naročito kod dece koja su pri potresu mozga izgubila svest ili koja imaju netipične rezultate pregleda magnetnom rezonanvcom.
     
    Tim iz Ohaja je utvrdio da oko 10 do 15 odsto dece, koja su pri potresu mozga gubila svest, mesecima ima kognitivne probleme. Što je potres mozga jači, to su navedeni ovi problemi učestaliji, napominje Jejts.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE