Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje obnova Đurđevgrada

    U Zvorniku je održana prezentacija idejnog projekta rekonstrukcije i revitalizacije Đurđevgrada, koji je građen pre sedam vekova i kroz čije su graditeljsko nasleđe prošli srednjevekovni vladari, turska imperija i Austrougari.
     
    – Ovaj projekat predviđa konzervatorsko-restauratorske radove, a zatim i revitalizaciju i dodavanje novih sadržaja koji bi Đurđevgrad pretvorili u kulturni, turistički i ugostiteljski centar – rekla je arhitekta Danijela Zoljić.
     
    U donjem gradu bi se odvijao tranzitni turizam kroz ugostiteljske i turističke objekte, srednji grad će se samo rekonstruisati, a u gornjem gradu bi austrougarska citadela bila pretvorena u muzejski prostor sa prostorijama za radionice, kafe-vidikovcem i platoom koji bi služio za održavanje predstava na otvorenom.
     
    U toku ove godine biće uređen plato kod donjeg grada, sa parkingom, osvetljenjem “Jerinine staze strasti”, kao i čišćenje i opravka rasvete. Za ovu namenu obezbeđena su sredstva kroz prvu emisiju opštinskih obveznica u visini 400.000 maraka.
     
    Direktor Muzeja Semberije iz Bijeljine Mirko Babić ocenio je da je Đurđevgrad najvažniji srednjovekovni grad, te da je ulazak u projekat njegove rekonstrukcije veliki iskorak opštine Zvornik.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE