Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zbrinjavanje infarkta po evropskom modelu

    Institut za Kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici uspostavio je ovih dana saradnju sa Opštom bolnicom i Domom zdravlja u Senti, koji će pacijentima iz ovog grada sa akutnim infarktom miokarda omogućiti lečenje po najsavremenijem modelu. Trojni ugovor potpisali su generalna direktorka Instituta prof. dr Nada Čemerlić Ađić, direktor Opšte bolnice dr Mihalj Vašaš i direktorka Doma zdravlja dr Ibolja Lanđel Vig, a podržali su ga Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Skupština opštine Senta.
     
    Ukoliko se pacijenti u kratkom roku od prve pojave bola jave službi hitne medicinske pomoći u Senti biće odmah transportovani u Sremsku Kamenicu, gde će im biti urađena hitna koronarografija i stavljeni stentovi u akutno zapušenu arteriju. Time će se obezbediti stabilan protok u krvnim sudovima srca i brzo uspostaviti njegov normalan rad.
     
    – Statistika ukazuje na izuzetno visok broj srčanih infarkta u Vojvodini, pa će korist od ove saradnje biti utoliko značajnija. Ovakav model hitnih intervencija primenjuje se po uzoru na zemlje Evropske unije, i predstavlja jednu u nizu inicijativa našeg Instituta u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja, koja u Srbiji prouzrokuju i do 65 odsto svih smrtnih slučajeva – kaže profesorka Čemerlić Ađić.
     
    Tendencija Instituta za KVB Vojvodine, kao i resornog sekretarijata za zdravstvo, jeste da se na ovaj način u budućnosti pokriju svi gradovi severne srpske pokrajine, te da svi hitni pacijenti dobiju isti tretman lečenja kao i Novosađani.
     
    Direktorka Doma zdravlja u Senti dr Ibolja Lanđel Vig kaže da u narednom periodu treba edukovati građane ove opštine da svaki bol u grudima što pre prijave svom izabranom lekaru, ili se odmah jave u službu hitne medicinske pomoći. Brzo reagovanje je važno da bi vreme za zbrinjavanje infarkta i dolazak u Sremsku Kamenicu bilo što kraće, a samim tim intervencija i lečenje obolelog uspešnije.
     
    Srbija zauzima treće mesto u Evropi po broju kardiovaskularnih oboljenja, a broj obolelih od akutnog infarkta miokarda u stalnom je porastu. Opština Senta je osma lokalna zajednica sa kojom je Institut za KVB Vojvodine potpisao ugovor u cilju brzog zbrinjavanja bolesnika obolelih od infarkta srca. Saradnja po ovom modelu do sada je realizovana sbolnicama i domovima zdravlja u Vrbasu, Zrenjaninu, Novom Bečeju i Šidu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Topoli i Rumi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE