Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Film o osmanlijskom osvajanju Carigrada hit u Turskoj

    Film u kojem se glorifikuje osvajanje Carigrada od strane osmanlijske vojske u 15. veku postao je hit u Turskoj, u trenutku kada vlada u Ankari pokušava da se postavi kao glavna sila u regionu.

    Film „Fetih 1453.“ (Osvajanje 1453.), od premijere 16. februara videlo je rekordnih 3,4 miliona gledalaca. Ovo ostvarenje, predstavljeno kao priča o „jednom od najsvetlijih događaja u turskoj istoriji“, gotovo da nikog nije ostavilo ravnodušnim, posebno u trenutku kada se sve više govori o nameri vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana da Tursku učini najmoćnijom zemljom u regionu baš kao u vreme Osmanlijskog carstva.

    Snimanje filma koštalo je 17 miliona dolara, a za dve nedelje prikazivanja videlo ga je više od 3,4 miliona ljudi. „Ovo nije prvi turski film o osvajanju Carigrada, ali prvi koji je snimljen u tako velikoj produkciji i sa tako velikim budžetom“, kazao je za AFP jedan od producenata.
    Film govori o osvajanju vizantinske prestonice koja će promeniti ime u Istanbul i biti glavni grad Osmanlijskog carstva sve do njegovog raspada u Prvom svetskom ratu. Turska štampa navodi da se film posebno dopao Erdoganu, čiju vladu optužuju da promoviše „neo-otomanstvo“ u spoljnoj politici kako bi Turska povratila uticaj u zemljama koje su nekada bile deo Osmanlijskog carstva.
     
    Posmatrači ističu da film, a posebno turske TV serije, koje su izuzetno popularne u arapskom svetu, imaju ulogu da promovišu imidž Turske. Dvoipočasovni epski film predstavlja značajno tehničko dostignuće, ali je to prvenstveno komercijalno ostvarenje bez preteranog poštovanja za istorijske činjenice, smatraju turski istoričari koji uglavnom u njemu vide „klona“ holivudskih akcionih blokbastera.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE