Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Kini se 160 dece otrovalo olovom

    Emisije olova iz fabrika i prirodnog okruženja izazvale su trovanje 160 dece u industrijskom centru Guangdongu, prenela je danas agencija Sinhua.
     
    U telima dece iz grada Dongtanga pronađene su povišene koncentracije olova posle udisanja zagađenog vazduha i konzumiranja kontaminirane hrane, navodi se u izveštaju. Prirodna koncentracija olova u Dongtangu veća je nego u drugim delovima zemlje, pošto grad leži na području bogatom rudama olova i cinka, što povećava sadržaj ovih metala u zemljištu, prenosi Sinhua.
     
    U izveštaju nije precizirano koje su fabrike odgovorne za emisije olova, a istraživanje je obavljeno na uzorcima krvi uzetim od 531 osobe iz ovog grada prošlog meseca.
     
    Trovanje olovom u prošlosti je izazvalo proteste besnih roditelja. Olovo je naročito opasno za decu, pošto može da blokira proces učenja i utiče na promene u ponašanju. Kineske vlasti obećale su da će preduzeti akciju protiv zagađivanja olovom. Nadležno industrijsko telo saopštilo je u maju prošle godine da bi Kina mogla da zatvori tri četvrtine fabrika za proizvodnju olovnih akumulatora u naredne dve ili tri godine.
     
    Kina je najveći svetski potrošač prerađenog olova, a 70 odsto tog metala koristi se za proizvodnju akumulatora.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE