Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Terapija za leukemiju delotvorna i za ebolu?

    Dva leka korišćena protiv leukemije bi mogla da budu efikasna i protiv virusa ebole, poručuju stručnjaci Nacionalnog instituta SAD za alergiju i infektivne bolesti.
     
    Ti lekovi bi, naime, mogli da zaustave pohod virusa ebole i obezbede organizmu vreme potrebno da nadvlada infekciju pre nego što postane smrtonosna, pokazala su laboratorijska istraživanja.
     
    Virus ebole se prvi put pojavio u Africi sedamdesetih godina prošlog veka. U stanju je da izazove hemoralgičnu groznicu, kod koje u 90 odsto slučajeva pacijent iskrvari do smrti.
     
    Ovaj virus je redak ali je, budući da je veoma zarazan i veoma smrtonosan, jedan od onih od kojih se najviše strahuje zbog moguće zloupotrebe od strane bioterorista.
     
    Američki tim je, međutim, utvrdio da lekovi protiv leukemije „nolitinib“ i „imatinib“ daju dobre rezultate u zaustavljanju množenja virusa ebole u ljudskim ćelijama.
     
    Za razmnožavanje ovog virusa od ključne važnosti je protein pod nazivom c-Abl1 tirozin kinaze, a pomenuti lekovi za leukemiju zaustavljaju aktivnost tog proteina.
     
    Oba ova leka su relativno bezbedna za upotrebu, mada je kod malog broja pacijenata uočena „kardiološka toksičnost“ pri dugotrajnijem uzimanju.
     
    Protiv virusa ebole, međutim, ne bi bilo ni potrebno duže uzimanje nekod od navedenih lekova. Prirodni izvor virusa ebole su nekoliko vrsta afričkih slepih miševa koji se hrane voćem, a osim čoveka, od ebole mogu da obole i gorile i drugi primati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE