Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukidaju se dažbine na uvoz teladi, junadi, prasadi

    Vlada Srbije donela je uredbu kojom se ukidaju posebne dažbine za uvoz teladi, junadi i prasadi radi smanjenja troškova tova i povećanja ponude na domaćem tržišu tog važnog reprodukcionog materijala za proizvodnju u govedarstvu i svinjarstvu, izjavio je danas ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

    Predlog ove mere je u sklopu ukupnih mera i aktivnosti za unapređenje stočarske proizvodnje, imajući u vidu značaj stočarstva za unapređenje agrara u celini, rekao je on na konferenciji za novinare nakon sednice vlade.

    U Ministarstvu poljoprivrede je precizirano da se olakšice koriste za telad težine do 80 kilograma, junad od 80 do 300 kilograma za koje je carinska stopa bila 12 procenata i prasadi težine do 50 kilograma za koje se carina plaćala 31,5 odsto.

    Prasad i telad za dalji tov, uz stočnu hranu predstavljaju osnov za proizvodnju tovljenika namenjenih proizvodnji svinjskog i goveđeg mesa, a proizvodnja mesa i broj priplodnih životinja je u poslednje dve decenije u stalnom opadanju, kažu u Ministarstvu uz napomenu da je najveći problem u govedarstvu.

    Ukidanjem posebne dažbine smanjuje se trošak tova, povećava upotreba stočne hrane, a time doprinosi povećanju proizvodnje kako u ratarstvu tako i u stočarstvu.

    Posebno je značajno da se na ovaj način povećava konkurentnost u proizvodnji tova svinja i junadi i, po tom osnovu, u proizvodnji mesa. Ovim se istovremeno povećava mogućnost plasmana stočarskih proizvoda na tržište Evropske unije, kao i na ostala tržišta.

    Za uvoz iz Evropske unije, predloženo je ukidanje posebne dažbine, dok se za uvoz iz ostalih zemalja predlaže proporcionalno sniženje ove dažbine jer je neophodno da se obezbedi preferencijalni pristup EU sadržan u koncesijama po Privremenom sporazumu o trgovini i trgovinskim pitanjima, u odnosu na uvoz iz drugih zemalja sa kojima Srbija nema u primeni sporazume o slobodnoj trgovini.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE