Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Profesorka medicinske etike propagira čedomorstvo

    Doktorka, profesor medicinske etike, Frančeska Minerva smatra da bebe koje su tek došle na svet još ne mogu biti smatrane kompletnim osobama, pa bi tako čedomorstvo u prvim danima posle rođenja predstavljalo samo nešto malo drugačiji vid abortusa od onog koji se vrši dok je fetus još uvek u materici.
     
    Ona tvrdi da bi čak i potpuno zdravom detetu trebalo oduzeti život, ukoliko majka sebi ne može da priušti da ga odgaja, baš kao što je ovu odluku u današnje vreme moguće doneti i kod još uvek nerođenih beba.
     
    Glavni i odgovorni urednik Britanskog medicinskog žurnala stao je u odbranu teksta „Postporođajni abortus: Zašto bi beba živela?“ pod tezom da ovakav vid publikacija ima zadatak da predoči valjane argumente, a ne samo da se drži uvreženih moralnih stavova. Međutim, ovaj članak razbesneo je ostale etičare, saradnike i borce za dečija prava, koji su ovakav jedan javan poziv na legalizaciju čedomorstva opisali nehumanim do te mere da ledi krv u žilama.
     
    Glavna vodilja Frančeske Minerve jeste stav da se novorođenče nalazi u istoj situaciji kao i beba u stomaku, pošto ni ono još uvek nema životne nade, ciljeve, snove, pa se tako ne može ni smatrati ljudskim bićem ili osobom u svojoj potpunosti, niti imati moralnih prava da živi. Za razliku od novorođene bebe, njeni roditelji, uža i šira familija, pa i društvo u celini imaju već zacrtane ciljeve i planove koje dolazak deteta može umnogome poremetiti, a ona smatra da bi interes svih drugih trebalo da bude na prvom mestu.
     
    Minerva na početku članka predočava scenario po kojem roditelji, sve do rođenja bebe, nemaju svest o tome da njihovo dete ima problema sa psihomotornim razvojem. Ona zatim kaže da iako takvo jedno dete može živeti srećno, ono nikada neće imati potencijal da izraste u normalnu osobu.
     
    „Odgajanje jednog ovakvog deteta predstavljalo bi nepodnošljiv teret za članove njegove porodice i društvo u celini. Imajući ovo u vidu, činjenica da fetus ima potencijal da jednog dana postane ličnost koja će, u najmanju ruku, imati prihvatljiv vid života, ne predstavlja dovoljan argument da se zabrani abortus“, napisala je doktorka.
     
    Pripadnici ove struje zalažu se i za čedomorstvo potpuno zdrave bebe, u slučaju da su se majčine životne okolnosti promenile i ona nema novca, vremena ni energije da se brine o detetu. Iako bi ovde usvajanje moglo da predstavlja jednu od opcija, ono bi majci donelo potpuno nepotrebnu psihološku patnju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE