Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tržišna vrednost Apple-a premašila 500 milijardi dolara

    Tržišna vrednost američke kompanije „Apple“ porasla je danas na početku trgovanja na tržištu akcija u SAD na više od 500 milijardi dolara. 
     
    U prvim minutima po otvaranju trgovanja na njujorškoj berzi akcije „Apple“-a su porasle za 1,7 odsto, na 544,39 dolara. Tržišna kapitalizacija firme tako je porasla na skoro 508 milijardi dolara. Tu vrednost je uspelo da dostigne samo nekoliko kompanija, a nijedna od njih se na njoj nije zadržala mnogo dugo, javila je danas agencija AP.
     
    „Apple “ je i do sada bio najvrednija firma na svetu, a razlika između njega i drugoplasirane naftne kompanije „Exxon Mobil“, se poslednjih meseci povećavala zahvaljujući nadi da bi „Apple“ mogao da počne da isplaćuje dividende.
     
    U utorak je „Apple“ sa sedištem u kalifornijskom gradu Kupertino, poslao novinarima poziv na akciju u San Francisku koja će se održati u narednu sredu. Spekuliše se da bi firma mogla da predstavi novi model „iPad“-a.
     
    Tržišna kapitalizacija kompanije „Exxon Mobil“ je sada 411 milijadi dolara. Firma je uspela na kratko da premaši vrednost od 500 milijardi dva puta krajem 2007. godine. Među ostalim firmama koje su uspele da pređu granicu od 500 milijardi dolara je „Microsoft“ i to krajem 1999. i ponovo početkom 2000. godine. Firma je jednom uspela da na jedan dan premaši vrednost od 600 milijardi dolara, a trenutna tržišna kapitalizacija „Microsoftaa“ je 267 milijardi dolara.
     
    Na više od 500 milijardi dolara popela se početkom 2000. godine i vrednost firmi „Cysko systems“, „Intel“ i „General electric“ (GE). Sada je vrednost kompanija „Cysko“ i „Intel“ više od 100 milijardi dolara, a GE 200 milijardi dolara. U poređenju s profitom, tržišna vrednost „Apple“-a ipak nije mnogo visoka – 15 puta je veća.
     
    U slučaju „Google“-a tržišna vrednost firme je 21 put veća od profita. Ipak, samo nekoliko firmi uspeva da povećava profit tako kao „Apple“, čija dobit je u poslednjem tromesečju prošle godine povećana 118 odsto na godišnjem nivou.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE