Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gasprom razmatra kupovinu grčkih gasnih kompanija

    Ruski gasni gigant Gasprom mogao bi da kupi deonice u grčkoj gasnoj kompaniji Depa i njenom transportnom ogranku Desfa. To bi Gaspromu moglo da omogući direktnu isporuku evropskim potrošačima.
     
    Portparol ruskog premijera Dmitrij Pješkov rekao je da će Gasprom kupiti te firme u Grčkoj samo ako je to profitabilno za kompaniju. “Tu nema mesta za političke razloge”, rekao je Pješkov.
     
    Prodaje se 100 odsto akcija kompanije Depa koje su sada 65 odsto u vlasništvu države Grčke i 35 odsto u vlasništvu grčke naftne kompanije ELPE. Moguće je kupiti ili ceo paket, odnosno kompaniju Depa i njen ogranak za distribuciju gasa u Grčkoj Desfa, u kojem slučaju država zadržava udeo od 34 odsto, ili kupiti većinski paket akcija u svakoj od te dve firme odvojeno, odnosno 100 odsto akcija firme Depa i 66 odsto Desfa, piše u saopštenju. 

    Analitičari smatraju da bi dve grčke kompanije mogle da koštaju od 1,5 milijardi do dve milijardi dolara, ali će cena verovatno biti niža uzimajući u obzir aktuelne dužničke probleme zemlje. Grčki program privatizacije kojim je prvobitno predviđeno dobijanje 50 milijardi evra da bi pomoglo da se smanji velki dug zemlje, znatno je smanjen. Cilj je sada da se dobije 4,5 milijarde evra od juna 2011. do kraja 2012. i dostigne ukupno 19,5 milijardi evra do kraja 2015. godine.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE