Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Porez na njivu od čak 2.700 evra

    Kada je Biljana Jevtić nasledila njivu u selu Pećani, 25 kilometara od Beograda, u opštini Čukarica, nije ni slutila da će porez iznositi 279.027 dinara.


    Naime, taj deo Čukarice u međuvremenu je preimenovan u građevinsko zemljište.

    „U oktobru 2011. godine sam ostavinskom raspravom od oca nasledila njivu u selu Pećani. Ona se nalazi na 400 metara od glavnog puta i jednim delom se strmo spušta prema potoku, gde je gradnja nemoguća. Međutim, u Poreskoj upravi Čukarica su celu njivu proglasili građevinskim zemljištem, odnosno od 2011. godine su ukinute njive, i odredili godišnji porez od neverovatnih 2.700 evra, uzimajući za osnovicu tržišnu cenu ara od 21.000 evra, koliko iznosi u šestoj zoni”, kaže Jevtićeva.

    Kako objašnjava, da nešto nije u redu sa ovom tržišnom cenom govori i podatak dobijen od Agencije za procene i veštačenje, a prema podacima koje su dobili od iste Poreske uprave Čukarice, koja je ar zemljišta u industrijskoj zoni, dakle Pećani i Umka, procenila na 2.257 evra.

    „A cena ara u selu Pećani, gde se nalazi ova njiva, i to uz glavni put, ne prelazi 1.100 evra. Praktično bi trebalo 21.000 evra podeliti sa 20 da bi odgovaralo stanju na terenu, odnosno tržišnoj ceni”, dodaje ona.

    „Uložila sam žalbu, i oni su mi tražili da donesem dokument o nameni zemljišta”, kaže Jevtićeva.

    Slučaj jako visokog poreza, tvrdi ona, sigurno neće ostati jedinstven. Slično će se, kaže, dešavati u Umci, Ostružnici, svim rubnim mestima opštine Čukarice.

    „Poređenja radi, u Bariču, sa kojim se Umka graniči, a pripada opštini Obrenovac, poreska uprava je procenila tržišnu vrednost zemljišta od 3.000 evra, u Barajevu 2.000 evra, dok u Pećanima, na Umci, čak 21.000 evra. Šta ovde nije u redu?”, pita Jevtićeva.

    Nažalost, komentar u Poreskoj upravi opštine Čukarica nismo uspeli da dobijemo, jer niko od nadležnih nije želeo da nam objasni ovako visoko oporezivanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE