Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rast proizvodnje žitarica u EU

    Proizvodnja žitarica u Evropskoj Uniji na putu je da se poveća za 1.2% ove godine, uz blagi oporavak zaliha koji se očekuje na kraju sezone 2012/13, prema predviđanjima Evropske Komisije.


    Uz povećanu ozimu setvu i pretpostavljene prinose, očekivanja za korisnu proizvodnju su 288 miliona tona, dok se povećanje krajnjih zaliha očekuje ako se dese samo „umerene“ promene u trgovini i domaćoj potrošnji.

    Ipak, postoje velike neizvesnosti u vezi bilansa žitarica, veliki deo setve još uvek treba da se obavi, a najveći deo sezone rasta je i dalje pred nama, upozorava DG Agri u svom najnovijem kratkoročnom izveštaju.

    Prošlogodišnja jesenja setva, za žetvu 2012., povećana je u većini država članica, izuzev Danske i Švedske gde su vremenski uslovi omeli setvu. Smrzavanje se može očekivati širom Unije, kao posledica hladnog talasa koji je počeo krajem januara, navodi se u izveštaju.

    Prethodno blago vreme delimično je usporilo očvršćavanje ozimih žita u Francuskoj, zemljama Beneluksa, Nemačkoj, Poljskoj i Češkoj – ostavljajući ih ranjivim na mraz – dok je nedostatak padavina zadesio Španiju i Portugal.

    Prinosi žitarica u porastu 4% prošle godine

    Žetva 2011. dostigla je 284 miliona tona, uz prinose 4% veće u odnosu na prethodnu godinu, ističe prognoza. Prinosi kukuruza su porasli za 7%, dok su prinosi obične pšenice i ječma porasli samo 1.5% i 0.5% respektivno.

    Tržišna 2011/12 počela je značajnim uvozom pšenice, uz očekivani pad izvoza na 9 miliona tona, sa 18 miliona tona u prethodnoj tržišnoj godini. Očekuje se, ipak, pad uvoza kukuruza na manje od 3 miliona tona.

    Očekuje se blago povećanje upotrebe stočne hrane, na 168 miliona tona, uz ukupnu domaću potrošnju procenjenu na 272 miliona tona, što predstavlja rast od 1%. Zalihe žitarica bi trebalo zbog toga blago da porastu, ali će ipak ostati na niskom nivou od 37 miliona tona, 13.5% domaće potrošnje, navodi Komisija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE