Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stanković: „Nedostaje samo jedan citostatik“

    Ministar zdravlja Zoran Stanković negirao je danas natpise u pojedinim medijima o potpunoj nestašici citostatika u Srbiji rekavši da nedostaje samo jedan – „5-fluoracil“ koji će narednih dana na domaće tržište stići iz uvoza.
     
    Stanković je u izjavi Tanjugu precizirao da je u proteklih mesec dana obezbeđeno 12.000 ampula cistostatika a da je Vlada Srbije odobrila uvoz „5-fluoracil“ koga zbog niske cene niko neće da proizvodi.
     
    „Malo je simptomatično što se odjednom u pojedinim sredstvima informisanja na naslovnim stranama prikazuje da nedostaju citistatici da nema nijedne ampule što nije tačno“, rekao je on.
     
    Stanković je naveo da je činjenica da nedostaje jedan citostatik i „da smo u proteklih mesec dana obezbedili negde oko 12.000 ampula što je nedovoljno“.
     
    „Na zadnjoj sednici vlade smo odobrili slobodan uvoz tog citiostatika ( „5-fluoracil“) i očekujem da će ovih dana biti stabilizovano tržište tim lekom“, rekao je on.
     
    Stanković je dodao da nadležni sada čine napore da neke propuste iz prethodnog perioda nadoknade.
     
    „A propusti su pored ostalog i da ovaj veoma jeftin citostatik ne želi niko da proizvodi zbog njegove niske cene“, rekao je ministar zdravlja.
     
    Globalna nestašica „5-fluorouracila“ ugrožava i Srbiju
     
    Zamenik direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Davorin Radosavljević rekao je danas da u toj ustanovi od decembra nema najjeftinijeg i najčešće korišćenog citostatika „5-fluorouracila“ i da se, posle raspisivanja hitne nabavke, očekuje da lek bude dostavljen Institutu do 20. marta.
     
    On je Tanjugu kazao da je taj citostatik deficitaran u celoj Evropi.
     
    „Ministarstvo zdravlja je u jednom trenutku ‘uskočilo’ sa jednom hitnom nabavkom, ali je ona bila višestruko manja od potreba jer su te količine bile raspoređene širom Srbije“, istakao je Radosavljević.
     
    On je ukazao da Institut na mesečnom nivou troši 3.500 ampula tog citostatika, a dobio je dva puta po oko 600 ampula.
     
    Radosavljević je dodao da je lek sada na D listi, ali mu je istekla registracija, na šta sada bolnice, a još manje pacijenti mogu da utiču.
     
    „U novonastalom stanju, bolnice su obavezne da sprovode tendere, a to može da potraje“, objašnjava doktor Radosavljević i dodaje da je Institut za onkologiju morao da raspiše hitnu nabavku koja je u toku, tako da će pacijenti te ustanove manje trpeti od onih u drugim onkološkim zdravstvenim ustanovama.
     
    Radosavljević je kazao da se očekuje da lek Institutu bude dostavljen do 20. marta, kao i da bi količine trebalo da pokriju potrebe do maja, kada treba da se završi veliki godišnji tender i kada se očekuje bolja snabdevenost u Evropu.
     
    Portparol Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Mirosavljević je Tanjugu kazala da postoji nestašica citostatika „5-fluorouracila“ na globalnom nivou i da leka trenutno nema ni u Evropi.
     
    „Republički Fond za zdravstveno osiguranje je prepoznao problem nestašice tog citostatika i zato smo taj lek stavili na D listu, na kojoj su lekovi koji nisu registrovani u Srbiji i ustanove shodno svojim potrebama mogu interventnim uvozom da ga nabave“, istakla je Mirosavljević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE