Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Propisima otežano lečenje dece sa epilepsijom

    Umesto da na jednom mestu dete sa epilepsijom može da dobije neophodnu terapiju, tačnije u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu, roditelji su prisiljeni na komplikovanu papirološku i laboratorijsku proceduru od Doma zdravlja, preko pomenute Klinike do Urgentnog centra.
     
    Razlog – na Klinci ne radi stari aparat za merenje koncentracije leka u krvi što je neophodna procedura da bi dete dobilo terapiju. Novi aparat, iako nabavljen, kako kažu roditelji, još ne radi, dok prof. dr Slobodanka Todorović, direktorka Klinike, tvrdi da nije ni stigao.
     
    Prof. dr Slobodanka Todorović, direktora Klinike kaže da navodi roditelja nisu tačni i da novi aparat još nije stigao do laboratorije odnosno da su pregovori o donaciji iz Slovenije tek u toku.
     
    – Do pre mesec i po dana provere koncentracije lekova „eftil“, „karbamazepin“ i „fenobarbiton“ obavljali smo uz pomoć starog aparata. Ali, da bi se obavljale potrebne analize neophodni su i reagensi. S obzirom na to da je naša tehnika zastarela nabavka reagensa bila je pravo umeće. I to smo do skora uspevali, ali sada očekujemo aparat iz donacije i mislim da će za oko mesec dana biti u našoj Klinici. Aparat vredi oko 20.000 EUR, a za reagense je potrebno još oko 10.000 EUR – objašnjava prof. dr Todorović.
     
    Za komplikovanu proceduru koju roditelj mora da prođe da bi dete dobilo terapiju, direktorka Klinike kaže da je to put koji je predvidela država.
     
    – Slažem se da je procedura komplikovana, da iziskuje mnogo vremena i napora, ali tako je predvideo zakonodavac. Mi na primer nismo u obavezi da radimo analize ambulantnim pacijentima, već samo mališanima koji leže kod nas, za njih negde oko 50. Ipak, do skora smo svima radili analize, bez obzira na to koji su pacijenti u pitanju, jer je najvažnije da deca dobiju terapiju – tvrdi prof. Todorović.
     
    Ministarstvo zdravlja pomoglo je Klinici kupovinom pet aparata neophodnih za rad, a sa ovom donacijom nije upoznato, prenosi Blic.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE