Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čeka nas još jedna godina skupe hrane

    Veoma loše vremenske prilike koje su ugrozile ozime useve u Evropi, kao i krize u evrozoni i u Persijskom zalivu, uticaće na to da cene hrane u svetu budu i ove godine relativno visoke, izjavio je danas direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.

     
    Svetska tržišta žitarica su vrlo osetljivo reagovala na vremenske neprilike praćene izuzetno niskim temperaturama u većem delu kontinenta a posebno je problematično stanje u Ukrajini, gde je ugroženo čak oko 3,5 miliona hektara pšenice, rekao je on Tanjugu.
     
    Obilne snežne padavine i jaki mrazevi ove zime ugrozile su i useve u drugim velikim i svetski referentnim proizvođačima pšenice, poput Rusije i mnogih članica EU, pa bi to moglo da se negativno odrazi na svetsko tržište žitarica, rekao je Galetin. Ti nepovoljni uslovi prouzrokovali su i „neka nagađanja da bi Rusija, Ukrajina ili neke druge zemlje mogle da uvedu određena ograničenja u izvozu pšenice“ istakao je Galetin napominjući da takve informacije, čim budu plasirane, dovode do poremećaja na međunarodnim tržištima.
     
    S druge strane, „nervoza u evro-zoni“, zbog krize evra a naročito povodom situacije u Grčkoj i načina njenog rešavanja „itekako se osetila na tržištu žitarica i drugih primarnih poljoprivrednih proizvoda, jer je dolar počeo da jača u odnosu na evro, pa su te cene porasle“.
     
    Galetin je upozorio na to da bi na poskupljenje hrane u svetu znatno moglo da utiče i zaoštravanje krize u Persijskom zalivu. Zabrana prolaza brodovima kroz Ormuski moreuz dovodi do poskupljenja nafte, to lančano izaziva povećanje cena kukuruza i pšenice a time i proizvoda prerađivačke industrije, kojima su te žitarice osnova, objasnio je direktor Produktne berze u Novom Sadu.
     
    „Mnogo faktora utiče na to da cena hrane u svetu bude relativno visoka, ne toliko kao lane, ali prognoze su da će i ovo biti godina skupe hrane“, zaključio je Galetin.

     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE