Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izložba o Klodu Debisiju u Biblioteci Matice srpske

    Povodom 150-godišnjice rođenja kompozitora Kloda Debisija (1862-1918), Biblioteka Matice srpske pripremila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki, koja se može pogledati u javnom katalogu Biblioteke do 21. marta.
     
    Autori postavke su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, a urednik Miro Vuksanović.

    Elektronski katalog trajno se čuva i dostupan je na CD-u u Biblioteci, kao i na sajtu www.bms.rs, saopštila je Matica srpska.

    Debisi se smatra predvodnikom muzičke škole impresionizma i ubraja se u najmarkantnije ličnosti francuske i evropske muzike novog vremena. Klavir je počeo da svira kao dečak, a već u 11. godini primljen je na Pariski konzervatorijum. Bio je veliki revolucionar u muzici na prelasku iz 19. u 20. vek. Njegova dela nastajala su pod uticajem pesnika Verlena, Bodlera i Malarmea i slikara Manea i Monea, suprotstavljala su se tradicionalnom konceptu tematskog razvoja i često izazivala polemike i podelu pariske publike i kritike.
     
    Smatra se kompozitorom koji je oslobodio francusku muziku Vagnerovog uticaja. Komponovao je klavirska, orkestarska, vokalna i druga dela. Među najpoznatijim su „Arabeske“, „Bergamska svita“, „Estampe“, „Slike“, „Prelidi“, „Popodne jednog fauna“, „Nokturno“, „More“, „Pet Bodlerovih pesama“, „Zaboravljene arijete“ i „Galantne svečanosti“. Autor je opere „Paleas i Melisanda“ i više dela kamerne muzike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE