Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neplaćanje doprinosa šteti zdravstvu

    Zdravstveni sistem Srbije neće moći da se održi ako deo poslodavaca nastavi da izbegava plaćanje zdravstvenih doprinosa. Pretpostavlja se da trenutno ima više od 100 hiljada zaposlenih kojima firme ne uplaćuju obavezno zdravstveno osiguranje.

     
    Zdravstveni sistem doveden je u pitanje, kaže pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović i navodi da manjak u zdravstvenom fondu zbog neuplaćenih doprinosa dostiže alarmantnih 84 milijardi dinara.
     
    „Od toga je gotovo polovina nenaplativa i to pre svega kod pravnih lica zbog postupka stečaja, likvidacije, privatizacije ili brisanja iz privrednog registra. Tako da je na kraju naplativih oko36 milijardi dinara“, dodaje Pavlovićeva.
     
    S druge strane, zaposleni u Fabrici oružja u Kragujevcu, danima protestuju zbog neoverenih zdravstvenih knjižica. Vlada Srbije preporučila je Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da overi zdravstvene knjižice zaposlenima u privatizovanim firmama, njihovim zavisnim društvima, kao i preduzećima u grupaciji „Odbrambena industrija Srbije“. Preporuka nije obavezujuća, pa problem do sada nije ni rešen.
     
    Doprinose za zdravstveno osiguranje, uglavnom, ne uplaćuju preduzeća koja su posle neuspelih privatizacija pretežno u državnom vlasništvu. Takav problem rešen je u Kikindi. Kako saznaje Radio- televizija Vojvodine, radnici preduzeća Rasadnik, za koje je raskinut ugovor o privatizaciji, imali su problem jer im godinu dana nije uplaćivan doprinos za zdravstveno osiguranje, ali je taj problem rešen tako što je opština osnovala novo javno preduzeća Gradsko zelenilo i pijace, uposlila bivše radnike Rasadnika i za protekli period će im biti uplaćeni doprinosi.
     
    Potpredsednik Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata u Subotici ištvan Huđi smatra da sindikati moraju da se zauzmu za radnike, kada je reč o uplati doprinosa.
     
    „Bilo je prethodnih godina dosta problema i preduzeća koja nisu bila u stanju da plaćaju doprinose i koja su ulazila u reprograme, dogovore, restrukturiranja, ali ove godine možemo reći da svi članovi Samostalnog sindikata u Subotici imaju markice za zdravstveno osiguranje u preduzećima koja broje više od 10 radnika“, navodi Huđi.
     
    Kako veliki broj radnika ne bi zbog nesavesnih poslodavaca ostao bez zdravstvenih usluga, Republički fond za zdravstveno osiguranje omogućio je overu knjižica na tri meseca, sa obavezom da poslodavac počne da uplaćuje doprinose, kaže Sanja Mirosavljević iz tog Fonda.
     
    „RFZO je u dogovoru sa Vladom Srbije postigao da neredovnim platišama prethodna dugovanja za doprinose za zdravstveno osiguranje miruju, a da mogu da overe knjižice na period od tri meseca. Kada krenu da uplaćuju moraju da uplate svaki mesec da bi im se knjižice overavale na period od tri meseca“, dodaje Mirosavljević.
     
    Očigledno da ta povoljnost nije bila dovoljna za mnoge poslodavce, pa je i dalje pod znakom pitanja overa knjižica zaposlenima u 750 preduzeća.

     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE