Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Voda ugrožava knjižni fond Narodne biblioteke u Pirotu

    Krov zgrade u kojoj je smeštena pirotska Narodna biblioteka godinama prokišnjava, a sneg koji je ovih dana počeo da se topi dodatno je ugrozio knjižni fond, izjavila je upravnica biblioteke Nadica Kostić.
     
    Narodna biblioteka je u Domu Vojske podstanar već šest godina. Ravni krov godinama prokišnjava, a voda i vlaga ugrožavaju knjige.
     
    Godinama prokišnjavaju i odeljenje za odrasle i čitaonica Biblioteke koji se nalazi u drugoj zgradi, takođe sa ravnim krovom.
     
    Nadica Kostić je rekla da je u zgradi Doma Vojske posebno ugroženo dečje odeljenje u koje se stalno sliva voda i velika je vlaga.
     
    Ona je kazala da je Biblioteci 2006. godine iz NIP-a za adaptaciju i rekonstrukciju prostora u Domu Vojske odobreno oko 40.000 evra, ali se s tim zastalo, jer još nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi između Ministarstva odbrane i lokalne samouprave oko preuzimanja Doma.
     
    „Zgrada i dalje propada, a u podrumskim prostorijma stalno ima vode. Ugrožen je knjižni fond, čitaonica, dečje odeljenje. Bibliotekari su rastrzani između svoje osnovne obaveze i borbe sa vodom“, kazala je Nada Kostić i dodala da lokalna samouprava zna za probleme.
     
    Član Opštinskog veća zadužen za vanprivredu Boban Nikolić kazao je da su svi ozbiljni radovi u zgradi Doma poslednjih nekoliko godina odlagani jer opština već tri godne čeka da konačno preuzme Dom Vojske.
     
    „Očekujemo da se to desi u narednih nekoliko meseci. U međuvremenu ćemo pokušati da sa minimalnim ulaganjima saniramo ravni krov kako se ne bi ugrožavao rad Biblioteke. Zbog ovih odugovlačenja i sporosti državne administracije nije bilo moguće rešavati problem u Domu Vojske“, kazao je Nikolić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE