Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako sprečiti strah od doktora?

    Većina mališana plaši se odlaska kod lekara, naročito kada treba da dobiju vakcinu ili injekciju. Čak i sasvim mala deca prepoznaju ordinaciju i počnu da plaču čak i pre nego što uđete u zgradu.

    Međutim, kako će se dete odnositi prema pedijatru i kako će reagovati na preglede najviše zavisi od stava roditelja, tvrde stručnjaci. Ukoliko detetu lekare predstavite kao osobe koje će im pomoći da ozdrave, odlazak na redovne kontrole kao nešto što se podrazumeva, a mišljenje i preporuke pedijatra kao nešto što treba slušati i poštovati, dete će to tako i prihvatiti.

    Statistika pokazuje da u Srbiji malo odraslih (pogotovo roditelja male dece) ima odabranog lekara, mnogi nemaju ni karton, a kod lekara idu samo kad se razbole. Ovakav model roditelji često prenose na decu. Iako većina dece ima svog pedijatra u domu zdravlja, često se događa da on ne radi u smeni u kojoj ste došli, pa dete pregleda neko drugi. Stručnjaci kažu da to nije dobro i da je korisnije da dete uvek ide kod istog lekara jer će na taj način izgraditi poverenje, neće se plašiti, što je posebno značajno kada treba da primi injekciju. Takođe savetuju da povremeno razgovarate sa detetom o lekaru, kako ga ne bi zaboravilo do sledeće posete.

    Bebe idu na redovne sistematske preglede svakog meseca dok ne napune pola godine, a zatim slede pregledi u 9, 12. i 18. mesecu, kada mališani dobijaju poslednju redovnu vakcinu. Kasnije se na sistematske preglede odlazi jednom godišnje.

    Pedijatri savetuju da ne preskačete redovne kontrole, jer se, na primer, posle trećeg rođendana proverava vid, dete ide kod fizijatra i zubara. U ranom uzrastu mogu se otkriti mnogi zdravstveni problemi koji nemaju očigledne simptome, a što je dete mlađe, oni se brže i uspešnije leče. Psiholozi savetuju da dete povedete kod lekara i kada vi idete na pregled, kako bi to shvatilo kao nešto što je sastavni deo života. Ovo naročito važi za zubara, jer se njih deca najviše plaše.

    Nije dobro da detetu pretite lekarom i da ga koristite kao ucenu. Nemojte da manipulišete dečjim strahom. Kada deca shvate da im pedijatri pomažu i da su tu da ih izleče neće praviti problem oko odlaska. Ukoliko dete treba da primi vakcinu ili injekciju nikada ga nemojte lagati. Razgovarajte iskreno, recite mu da će ga malo boleti, ali da će kratko trajati i da će mu posle toga biti bolje. Ako je bilo dobro, nagradite ga, kupite mu neku sitnicu ili slatkiš. Kada dete plače nikada nemojte da ga grdite ili govorite da je glupo što plače, jer to ne boli toliko. Umesto kritika zagrlite ga, ohrabrite i dozvolite mu da pokaže emocije. U slučajevima kada dete treba da bude u bolnici, na operaciji ili bolnom pregledu, važno je da sve vreme budete uz njega.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE