Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Transplantacije: Tuđe srce bez potpisa

    U tri centra u Srbiji – na Vojnomedicinskoj akademiji i u kliničkim centrima u Novom Sadu i Nišu – svoje organe, u slučaju moždane smrti zaveštalo je do sada oko 75.000 ljudi.
     
    Ali da bi se program transplantacije, koju čeka 2.000 ljudi, omasovio, bar kada je reč o organima, našoj zemlji, prema procenama stručnjaka, potrebno oko dva miliona potencijalnih donora. Taj broj je, međutim, teško dostići podelom donorskih kartica, pa se i iz stručnih krugova sve češće čuje da bi i Srbija, poput mnogih drugih zemalja u Evropi, sa zaveštanja organa trebalo da pređe na tzv. pretpostavljeni pristanak. To, zapravo, podrazumeva da mogući donori budu svi koji se za života nisu izjasnili da su izričito protiv davanja organa.

    U tom slučaju, umesto registra potencijalnih davalaca, vodio bi se registar nedavalaca. Jer, pretpostavlja se da bi se, kao i u zemljama koje već imaju ovakvu praksu, više stanovnika odlučilo da njihovi organi, ipak, mogu da se uzmu ako zapadnu u moždanu smrt.

    – Srbija bi, ako hoće da omasovi presađivanje organa i spase hiljade života, morala da promeni Zakon o transplantaciji i uvede pretpostavljenu saglasnost za davanje organa – kaže za ”Novosti” dr Dušan Šćepanović, kojem je pre pet godina u Gracu presađeno srce. – U Hrvatskoj se, otkako je uvedena pretpostavljena saglasnost, broj donora učetvorostručio, u Sloveniji – utrostručio!

    Dr Danica Mihajilović, direktor Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja, međutim, ne misli da bi prelazak na prećutnu saglasnost, u situaciji kada građani još ne znaju dovoljno o zaveštanju organa i transplantaciji, automatski dao bolje rezultate u presađivanju organa.

    – To jeste pristup kojem treba težiti, ali ne verujem da će u Srbiji biti sproveden u praksu u naredene dve-tri godine – kaže za ”Novosti” dr Mihajilović. – Mi smo se odlučili za informisanu saglasnost za davanje ograna, jer smo smatrali da je to u početnoj fazi bolje, iako je tehnički, zbog vođenja baze mogućih davalaca, možda nepovoljnije. Svakako da ćemo jednog momenta, iz čisto praktičnih razloga, i mi preći na prećutnu saglasnost za doniranje organa.

    Pukovnik dr Neven Vavić, načelnik Centra za transplantaciju organa na Vojnomedicinskoj akademiji, koja je pre desetak godina i pokrenula akciju podele donorskih kartica, smatra da je model za koji se Srbija odlučila dobar način da se promoviše donorstvo, o kojem se kod nas ne zna dovoljno.

    – Donorske kartice su instrument podizanja svesti – kaže za ”Novosti” dr Vavić. – Ali bilo da se radi o izričitoj ili prećutnoj saglasnosti za davanje organa u slučaju moždane smrti, uvek se obavezno pita porodica i organi se bez pristanka najbližih ne uzimaju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE