Stanković: Oko 750 firmi duguje zdravstveno osiguranje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stanković: Oko 750 firmi duguje zdravstveno osiguranje

  Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković izjavio je da u Srbiji oko 750 firmi duguje za zdravstveno osiguranje, kao i da taj dug prema Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) sada iznosi oko 84 milijarde dinara.
   
  Na Odboru Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu, Stanković je istakao da taj dug može da otpiše samo Skupština, ali da zdravstveni sistem praktično onda više ne bi mogao da funkcioniše. On je istakao i da, kad bi RFZO-u bio vraćen taj dug od oko 84 milijarde dinara, onda bi fond mogao da vrati svoj dug od oko 28 milijardi dinara zdravstvenim ustanovama za lekove, da isplati bolovanja i da zaposli, kako je naveo, 2.400 medicinskih sestara, 400 lekara i 540 nemedicinskog osoblja.
   
  Govoreći o vanrednoj situaciji zbog snega, Stanković je kazao da je 37 zdravstvenih ustanova oštećeno i da je u toku je procena štete.
   
  “Kad dozvole vremenske prilike počećemo i popravke, ali i utvrđivanje razloga za štete na nekim objektima koji su nedavno rekonstruisani”, dodao je Stanković.
   
  Govoreći o svom bivšem savetniku za borbu protiv korupcije Ljubiši Milanoviću, Stanković je istakao da je “uradio jedino što je mogao” kad mu je Milanović rekao da neće više da sarađuje.
   
  “On u Ministarstvu zdravlja nije radio istrage, ali je sarađivao sa nekim inspekcijama. On je javno izneo svoje lično mišljenje, a da li je sarađivao sa kabinetom predsednika i specijalnim tužilaštvom – nije”, naveo je ministar.
   
  Ljubiša Milanović je prestao da radi u Ministarstvu zdravlja pošto je na televiziji rekao da sve istrage o korupciji u zdravstvu stopira Kabinet predsednika. Stanković je kazao i da se dopunski rad lekara može ukinuti, a privatni sektor u zdravstveni sistem uključiti isključivo promenom zakona o zdravstvenoj zaštiti.
   
  Predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Paja Momčilov iz Srpske radikane stranke kritikovao je to što u tromesečnom izveštaju Minsitarstva zdravlja, koji je usvojen danas na sednici odbora, nisu istaknuti ključni problemi poput korupcije u zdravstvu, već kako je kazao, samo taksativni podaci.
   
  “Godinu dana ste ministar, a već posle 100 dana mogu da se traže rezultati. Govorili ste da je borba protiv korupcije vaš prioritet, a toga nema u izveštaju”, rekao je Momčilov obraćajući se ministru.
   
  Članovi Odbora su se žalili i zato što u izveštaju mnogo prostora zauzimaju podaci o HIV-u i tuberkolozi, a skoro ničega nema o malignim i kardiovaskularnim oboljenjima koje su osnovni uzrok smrtnosti u Srbiji.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE