Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pesma Evrovizije dobija muzej u Azebejdžanu

    Domaćini ovogodišnjeg 57. takmičenja za “Pesmu Evrovizije” odlučili su da prirede trajnu muzejsku postavku u centru prestonice Azerbejdžana, Bakuu, i tako za sva vremena ostave svedočanstvo o muzičkom događaju koji predstoji u maju, prenosi RTS. 

    Istorija Evrosonga, sa posebnim akcentom na učešće Azerbejdžana na takmičenju, koji se “evrovizijskoj porodici” pridružio 2008. godinr, u vidu moderne muzejske postavke smeštene u poslovnom centru u Bakuu, čeka svoje prve posetioce već ovog meseca. Ovaj jedinstven muzej trebalo bi da bude otvoren polovinom februara i da do početka takmičenja u maju postane nezaobilazna turistička atrakcija za veliki broj gostiju koji se očekuju povodom “Pesme Evrovizije”. 

    Kako će bogata evrovizijska istorija duga 57 godina biti predstavljena, Azerbejdžanci još uvek ne žele da otkriju, ali s obzirom na činjenicu da se za ovu priliku u zemlji ne štede materijalni resursi, bez sumnje se može očekivati nadasve interesantan projekat, navodi RTS. Za poznavaoce bogate, a u većem delu Evrope malo poznate, kulturne baštine ove zemlje, muzej predstavlja “legat evrovizijske 2012. godine”.

    Narod sa juga Kavkaza tradicionalno poštuje poeziju i muziku i upravo kroz ovaj oblik umetnosti prenosi svoje kulturno nasleđe generacijama, a pobedu na “Pesmi Evrovizije” 2011. u tek četvrtom učešću na takmičenju, doživeo je kao nacionalno pitanje i prema organizaciji takmičenja se odnosi sa mnogo pažnje. 

    Duga istorija muzičke manifestacije započeta je idejom Marsela Bezensona o održavanju evropske smotre zabavne muzike koja bi bila pandan i tada popularnom italijanskom muzičkom festivalu “San Remo”. Prvo takmičenje je održano 24. maja 1956. u Luganu i tada je učestvovalo sedam zemalja: Italija, Nemačka, Francuska, Luksemburg, Holandija, Belgija i domaćin, Švajcarska. 

    Samo tada se svaka država predstavila sa po dve pesme, a nije bilo nikakvog ograničenja što se dužine trajanja kompozicije tiče, odabira jezika na kom se izvodilo, kao ni u pogledu broja izvođača na sceni. Melodija koja je otvorila festival u Luganu – „De vogels van Holland“ u izvođenju „Jetty Pearl“, ušla je u istoriju samo po tome što je bila prva evrovizijska kompozicija. 

    Bivša Jugoslavija prvi put je učestvovala na Evrosongu 1961. u Kanu, a Ljiljana Petrović je sa pesmom “Neke davne zvezde”, za koju je tekst napisao Miroslav Mika Antić, zauzela osmo mesto. 

    U istoriju takmičenja Srbija se upisala kao jedina zemlja koja je prvim učešćem ostvarila pobedu. Marija Šerifović, prva predstavnica samostalne Srbije, pobedila je na “Pesmi Evrovizije” 2007. u Helsinkiju sa pesmom “Molitva”.

    Posebno mesto u “evrovizijskom muzeju” sigurno će zauzeti čuvena pesma “Waterloo” švedske grupe “Abba”, koja je po mišljenju fanova širom sveta najbolja evrovizijska pesma svih vremena.

    Najpoznatiji učesnici Evrosonga već godinama planiraju i sopstveni muzej u Stokholmu, ali na otvaranje se čeka već pet godina. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE