Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Alchajmer se leči strujom?

    Američki stručnjaci se nadaju da su otkrili novi način lečenja Alchajmerove bolesti i to uz pomoć propuštanja blage struje kroz pojedine delove mozga.

     
    Na slici koju možete videti iznad prikazan je MRI snimak mozga, a strelica označava područje u kom su naučnici primenili „duboku stimulaciju“ tokom testova učenja.

    Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u medicinskom časopisu NEJM (New England Journal of Medicine), bilo je usmereno na entorinalni korteks – deo mozga ključan za pamćenje, koji je i glavni prolaz pre hipokampusa, oblasti mozga zadužene za obradu signala i trajno pamćenje.

    Tokom istraživanja je praćena aktivnost neurona prilikom pamćenja kod grupe epileptičnih pacijenata koji su već imali ugrađene elektrode u mozak kako bi se ispitalo poreklo njihovih konvulzija.

    Pacijentima je dato da igraju igricu u kojoj se simulira voženje taksija po gradu, što su pacijenti činili primajući i vozeći putnike kroz ceo grad.

    Kada su tim ljudima električnim impulsima stimulisana nervna vlakna entorinalnog korteksa u trenutku kada su učili da prepoznaju različite rute i mesta, oni su uspevali lakše da se orijentišu po gradu.

    Stručnjaci se nadaju da će ovaj tretman u budućnosti moći da služi kao terapija protiv Alchajmerove bolesti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE