Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje Filmski festival u Berlinu

    Projekcijom francuske drame o francuskoj revoluciji „Zbogom kraljice“ Benoe Žakoa sa Dajanom Kruger u ulozi Marije Antoanete, u Berlinu se danas otvara 62. međunarodni filmski festival, prva velika evropska filmska smotra ove godine koja će trajati do 19. februara.

    U pokušaju da sa sebe zbaci epitet konzervativnog festivala, Berlinale će ove godine predstaviti „smeliji“ izbor filmova, sa nekoliko novih, neafirmisanih rediteljskih imena u glavnoj selekciji.

    Očigledna želja organizatora je da ponove prošlogodišnji uspeh sa iranskim filmom „Razvod“ koji je osvajanjem „Zlatnog lava“ lansiran na put globalne slave.

    Tokom deset dana festivala u nemačkoj prestonici će biti prikazano blizu 400 dugometražnih, kratkih i dokumentarnih filmova.

    Pored „Zbogom kraljice“, još 17 filmova nadmetaće se za glavnu nagradu – „Zlatni medved“, koju će dodeliti žiri predvođen britanskim rediteljem Majkom Lijem, a u kojem su i glumci Džejk Džilenhal, Šarlota Genzbur, fotograf Anton Korbidžin i reditelji Fransoa Ozon i Ašgar Farhadi.

    Najveća pažnja na Berlinalu biće poklonjena „arapskom proleću“, godinu dana nakon svrgnuća Hosnija Mubaraka, sa dokumentarcima snimljenim na terenu, panel diskusijama i igranim filmovima koji govore o kulturi i istoriji regiona.

    Nuklearna katastrofa u Fukušimi prošlog marta biće tema tri filma u okviru sekcije Forum, uključujući „No Man’s Zone“ koji gledaoce vodi u kontaminiranu zonu, u blizini oštećenih reaktora.

    Holivudska zvezda Anđelina Džoli predstaviće svoj rediteljski prvenac „Zemlja od krvi i meda“, ljubavnu priču smeštenu u vreme rata u Bosni i Hercegovini, dok će njenoj slavnoj koleginici Meril Strip biti uručena nagrada za životno delo. Festival će u njenu čast prikazati retrospektivu njenih najboljih ostvarenja koja će kulminirati projekcijom njenog novog filma „Čelična lejdi“ o britanskoj premijerki Margaret Tačer. U takmičarskoj selekciji je i epsko ostvarenje „Polje belog jelena“ (White Deer Plain), Vanga Ćuena, dobitnika „Zlatnog medveda“ 2007. Film, koji će svetsku premijeru imati na Berlinalu, rađen je po jednoj od najkontroverznijih priča u modernoj kineskoj književnosti koja se bavi teškim životima nekoliko generacija porodica na kineskom selu pre uspona komunizma.

    Filipinski reditelj Brilante Mendosa predstaviće se filmom „Zatočenica“ (Captive) sa francuskom glumicom Izabel Iper u ulozi humanitarne radnice koju kidnapuju islamski ekstremisti. Američki glumac i reditelj Bili Bob Tornton premijerno će prikazati film „Automobil Džejn Mensfild“ (Jayne Mensfield’s Car), dramu smeštenu u vreme vijetnamskog rata, u kojoj glumi zajedno sa Džonom Hartom, Robertom Duvalom i Kevinom Bejkonom.

    Tu su još i filmovi indonežanskog reditelja Edvina „Razglednice iz zoološkog vrta“ (Postcards From The Zoo) o devojčici koju podiže čuvar žirafa, „Cezar mora da umre“ (Caesar Must Die) italijanske braće Taviani koji su pokušali da jedan Šekspirov komad smeste u zatvorsko okruženje, „Povratak kući“ (Coming Home) Francuza Frederika Vidoa, „Meteora“ Grka Sirosa Statulopulosa i „Sestra“ (Sister) švajcarske rediteljke Ursule Mejer. Portugalac Migel Gomeš dolazi sa filmom „Tabu“, a Senegalac Alen Gomis sa dramom „Danas“ (Today).

    Van konkurencije biće prikazana britanska drama „Bel Ami“ rađena po delu Gi de Mopasana u kojoj glume zvezda „Sumraka“ Robert Patinson, Uma Turman, Kristin Skot Tomas i Kristina Riči, kao i film „Cvetovi rata“ (The Flowers of War) kineske rediteljske zvezde Džanga Jimua sa Kristijanom Bejlom u glavnoj roli.

    Britanski reditelj i Oskarovac Kevin Mekdonald predstaviće svoj dugo iščekivani dokumentarac o životu legende regea Boba Marlija, dok će Šah Ruk Kan obradovati ljubitelje Bolivuda indijsko-nemačkom koprodukcijom „Don – Kralj se vratio“ (Don – The King is Back).

    U okviru specijalnih projekcija, pored „Čelične lejdi“ biće prikazan film „Izdaja“ Stivena Soderberga sa Majklom Fasbenderom, Juanom Mekregorom i Antoniom Banderasom.

    Srbija će učestvovati na Berlinalu sa filmom „Parada“ Srđana Dragojevića koji će biti prikazan u okviru zvaničnog netakmičarskog programa „Panorama“. Pored Dragojevića, najavljeno je i učešće pet mladih domaćih filmskih umetnika na Berlinale „Talent kampusu“. To su Srđan Keča, Davor Bosankić, Ivan Knežević, Maja Radošević i Jelena Stupljanin, dok će u programu „Skript stejšn“, koji je posvećen scenarijima, Miloš Pušić predstaviti projekat „Heroji radničke klase“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE