Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Raste broj obolelih od raka pluća u Srbiji

    Broj obolelih od raka pluća u Srbiji u stalnom je porastu, pokazuju najnovije procene Međunarodne agencije za istraživanje raka “Globocan”. U izveštaju objavljenom u januaru ove godine procenjuje se da je 2010. godine u našoj zemlji registrovano oko 6.400 novoobolelih od raka pluća. Najsmrtonosnije i najčešće maligno oboljenje otkriveno je kod 4.900 muškaraca i oko 1.500 žena, a u više od 44 odsto slučajeva obolele su osobe starije od 65 godina.
     
    U odnosu na prethodnu procenu “Globocan-a”, objavljenu 2008. godine, broj novoobolelih od karcinoma pluća u Srbiji veći je za 100. Na osnovu ovih projekcija Srbija je i dalje jedna od najugroženijih evropskih zemalja kada je u pitanju rak pluća.
     
    Rak pluća karakteriše izuzetno visoka stopa smrtnosti. Godinu dana od dana dijagnoze od 10 obolelih preživi svega četvoro. Prema najnovijim istraživanjima koja su sproveli američki naučnici dokazano je da pregledi skenerom smanjuje stopu smrtnosti od raka pluća za 20 odsto.
     
    Polazeći od ovih podataka, velika kampanja na nacionalnom nivou “Tvoja pluća, tvoja odluka” koju su prošle godine pokrenula strukovna zdravstvena udruženja uz podršku farmaceutske kompanije Roš, biće nastavljena i ove godine.
     
    Kampanja će biti relizovana nizom akcija i manifestacija kako bi se povećala svest javnosti o važnosti ove teme i prevenciji zdravlja uopšte. Cilj je da se ukaže građanima na važnost redovnog odlaska kod lekara, jer je to najefikasnija mera ove maligne bolesti.
     
    Međunarodna agencija za istraživanje raka, IARC, je internacionalna organizacija koja vodi i koordinira istraživanja uzroka svih vrsta raka. Takođe, sprovodi i epidemiološke studije širom sveta posvećene kancerogenim oboljenjima. IARC je deo Svetske zdravstvene organizacija Ujedinjenih nacija i predstavlja jednu od vodećih internacionalnih organizacija posvećenih raku. IARC je 2008.godine pokrenula projekat „Globocan“ sa ciljem da se na osnovu demografskih i opštih zdravstvenih karakteristika zemalja članica Ujedinjenih nacija daju projekcije broja novoobolelih od svih vrsta raka, ukupnog broja obolelih od raka i  stope smrtnosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE