Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Transplantacija organa u Srbiji mora postati organizovan sistem

    “Ne možemo dozvoliti da u Srbiji ne postoje centri za transplantaciju organa i da samo neke ustanove rade transplantacije pojedinih organa, već to mora da bude organizovan sistem”, izjavio je ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković i predočio da se radi na tome da se stručnjaci osposobe da u Srbiji rade i najsloženije zahvate.
     
    Srbija je spremna da zajedno sa Italijom i ostalim zemljama Evropske unije učini napor da reši taj problem, istakao je ministar Stanković posle konferencije o transplantaciji na Medicinskom fakultetu u Beogradu, na kojoj su učestvovali domaći i italijanski stručnjaci.
     
    Ne možemo da dozvolimo da se transplantacije rade samo u pojedinim segmentima VMA i Kliničkog centra Novi Sad. To mora da postane organizovan sistem, a naši stručnjaci treba da idu na obuku u inostranstvo”, izjavio je Stanković.
     
    Transplantacioni centri, kako je objasnio, podrazumevaju ne samo kadrovsku već i materijalnu osposobljenost. Prema njegovim rečima, u stručnoj javnosti Srbije se mnogo govori o priključenju Srbije Euro Transplantu.
     
    „S obzirom na to da postoje potrebe za transplantacijom srca, pluća i drugih organa i tkiva, neophodno je da zajedno napravimo sistem koji će omogućiti svima koji čekaju na transplantaciju da se operacija uradi što pre“, rekao je Stanković, dodajući da je u tome značajna pomoć Italije.
     
    Ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio je istakao da saradnja Italije i Srbije u oblasti transplantacije već postoji i da se pacijenti iz Srbije leče u italijanskim bolnicama, ali da je cilj da se saradnja ojača, da Srbija sama razvije svoje kapacitete i da srpski stručnjaci izvode transplantacije u Srbiji.
     
    Vlada Italije je proteklom periodu izdvojila 4,5 miliona evra za zdravstvo Srbije, a sada se razmatra pomoć od milion evra za sektor mentalnog zdravlja, rekao je Varikio.
     
    To je ljudsko nastojanje da pomognemo Srbiji, koja je ravnopravna ne samo na bilateralnom, već i svakom drugom nivou sa evropskim zemljama, dodao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE