Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podstaknite radne navike kod dece

    Jedna od nezaobilaznih faza u vaspitanju dece je naučiti ih da sami sređuju svoju sobu i budu uredni. U početku mališani pružaju otpor, zato je vrlo važno da im se dobre navike usade od najranijeg perioda. Kada jednom shvate da moraju nešto da rade, onda im neće padati teško.
     
    Stvaranjem dobrih navika, dete se priprema i za školu jer postaje odgovornije. Ipak, roditelji ne bi trebalo da preteruju sa zahtevima već bi detetu trebalo da dozvole da nesmetano uživa u najlepšem i najbezbrižnijem periodu života – detinjstvu.
     
    Ono što bi mališani stari 2-3 godine trebalo da nauče je da, pošto se izigraju sa igračkom, vrate je na mesto odakle su je uzeli. Kada to nauče, nikada neće imati nered u sobi, a imaće i više mesta za igru, jer gomila igračaka može samo da im smeta.
     
    Dečji psiholozi savetuju roditeljima da zahteve prilagode uzrastu, ali i da ostave deci slobodu, a ne da ih svaki čas opominju da urade ovo ili ono. Takođe, ličan primer je mnogo delotvorniji od reči, jer kada dete vidi da mama i tata uvek sklanjaju svoj tanjir posle jela, onda će i ono to učiniti jer u ranom dobu mališani nastoje da u svemu imitiraju roditelje. Da bi sakupljanje igračaka bilo zanimljivo i edukativno, a ne odbojno, stručnjaci predlažu roditeljima da od toga naprave igru tako što će detetu reći da ono skupi sve crvene i plave igračke, a mama će žute, tata zelene. Ili, da dete skupi sve igračke koje počinju na određeno slovo…
     
    Deca od tri do pet godine mogu i te kako da pomognu u domaćinstvu, a to neće osetiti već će im biti zabavno. Recite im da posle kupovine izvade stvari iz kese. Ujutru mogu da zategnu posteljinu na krevetu, zatim da poređaju tanjire i escajg pre obroka, zaliju sobne biljke, kao i da svoje prljave stvari odlože u korpu za veš…
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE