Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Godišnjica smrti Alekse Šantića obeležena u Mostaru

    Osamdesetosma godišnjica smrti velikog pesnika Alekse Šantića obeležena je danas u Mostaru.
     
    Dan sećanja na velikog pesnika obeležen je liturgijom i pomenom u Staroj pravoslavnoj crkvi i polaganjem cveća na grob Alekse Šantića na velikom pravoslavnom groblju Bjelušine u Mostaru.
     
    U Šantićevom parku, uz polaganje cveća, glumci Ivo Krešić i Igor Vidačak recitovali su Šantićeve stihove, među kojima i čuvenu „Eminu“, prenose mediji u Bosni i Hercegovini.
     
    Cveće su položili predstavnici Srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosveta Mostar, Gradskog odbora tog društva, izaslanstvo potpredsednika Federacije BiH Svetozara Pudarića i predsednik Gradskog veća Mostara Murat Ćorić.
     
    Na konferenciji za štampu u Mostaru predstavljena su nova Pravila za održavanje „Šantićevih večeri poezije“ i odluka o dođeli književne nagrade Aleksa Šantić.
     
    Nagrada Aleksa Šantić dodeljuje se svake tri godine za zbirku pesama objavljenu na srpskom jeziku, odnosno jezicima Južnih Slovena, a sastoji se od Šantićevog šešira i štapa i novčanog iznosa od 5.000 maraka.
    O
    vogodišnja manifestacija „Šantićevih večeri poezije“ planirana je za septembra, a otvoriće je Beogradska i Zagrebačka filharmonija grandioznim zajedničkim nastupom na platou ispod Starog mosta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE