Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RFZO apeluje na racionalno trošenje novca

    Direktor republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Aleksandar Vuksanović rekao je danas u Nišu da rukovodstva zdravstvenih ustanova moraju da se ponašaju racionalno i transparentno u trošenju novca.
     
    „Troškovi po pacijentu moraju da budu izbalansirani u svim ustanovama i RFZO nema zakonsku mogućnost da nadoknadi gubitke zdravstvenih ustanova koji su učinjeni mimo potpisanog godišnjeg ugovora“, kazao je Vuksanović novinarima. 

    On je podvukao da je siguran da su predviđena sredstva RFZO dovoljna ustanovama za nesmetan rad. Prema podacima iz januara ove godine, gubitak Kliničkog centra u Nišu iznosi oko milijardu dinara. 

    Vuksanović je u Nišu razgovarao sa predstavnicima niškog zdravstva uoči potpisivanja ugovora za 2012. godinu. On je rekao da se do sada mišljenje korisnika sredstava nedovoljno čulo i da je RFZO uveo novu praksu, da sa svima obavi razgovore pre potpisivanja ugovora. 

    Vuksanović je podsetio da je zahavljujući Protokolu o saradnji u oblasti snabdevanja lekovima sa farmaceutskim kućama ostvarena ušteda od 10 odsto od ukupnog godišnjeg iznosa, da je unapređen sistem javnih nabavki i da je posle četiri godine proširena lista lekova za 238 novih savremenih preparata za lečenje onkoloških, kardiovaskularnih, psihijatrijskih i drugih teških bolesnika. On je ponovio da je formirana jedinstvena lista čekanja za kardiohiruške intervencije, a da će prema sličnom modelu liste čekanja biti formirane i u drugim oblastima. 

    Najavljujući uvođenje elektronske zdravstvene knjižice, Vuksanović je rekao da će to doprineti bržem i lakšem pregledu, smanjenju administriranja i jednostavniju overu knjižica. Projekat će koštati oko 20 miliona evra, a izdavanje knjižice će osiguranike koštati oko tri evra. 

    Pilot projekat započeće mart.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE