Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bajatović: Bez šansi da gas poskupi

    Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da trenutno ništa ne može dovesti do promena cena gasa do kraja grejne sezone.
     
    On je dodao da eventualno smanjenje isporuka gasa ne bi trebalo da se oseti na srpskom tržištu.
     
    „Spekulacije oko smanjenja isporuke gasa za oko 20 odsto ne bi trebalo da se osete na srpskom tržištu, jer imamo rezerve u Banatskom dvoru, imamo izvesne količine uskladištene u Mađarskoj, i to omogućava da u potpunosti iskompenzujemo sve potrebe tržišta“, izjavio je Bajatović.
     
    Bajatović je naveo da Srbija trenutno u Mađarskoj ima rezerve od 40 miliona kubnih metara gasa od kojih dnevno može povući dva miliona. „Očekujemo još nekoliko dana hladnog talasa i ne bi trebalo da imamo ikakvih problema oko obezbeđenja 14 do 16 miliona kubnih metara gasa dnevno“, kazao je on.
     
    Prema njegovim rečima, u ovom momentu Srbija koristi istorijsku količinu gasa na dnevnom nivou od oko 16 miliona kubnih metara. 

    „Sve fabrike, sva domaćinstva, sve toplane imaju onoliko gasa koliko im treba, a imaju i određene rezerve mazuta ukoliko im baš bude trebalo, jer je sada jako teška situacija, ali mislim da jednostavno u ovom momentu za to neće biti potrebe“, ocenio je Bajatović. 

    On je ponovio da cena gasa iz javnog snabdevanja neće biti menjana do kraja grejne sezone bez obzira na, kako je rekao, finansijske teškoće kojima je u ovom momentu Srbijagas izložen. 

    „Naši potrošači, građani, daljinski sistemi grejanja i najveći deo male i srednje privrede mogu da računaju na stabilnu grejnu sezonu praktično do leta ove godine“, naglasio je direktor Srbijagasa. 

    Bajatović je istakao da se na ovaj način pokazuju vrednosti skladišta, kao i da će „sutra sa Južnim tokom biti prikazana vrednost deversifikacije snabdevanja gasom, kada nam bude dostupno više pravaca snabdevanja“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE