Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moguće otkriti autizam kod beba

    Znake autizma moguće je otkriti kod beba uzrasta od šest do devet meseci merenjem moždane aktivnosti, otkrio je tim stručnjaka londonskog univerziteta.

    U studiji objavljenoj u reviji „Savremena biologija“ ističe se da otkrivanje autizma u najranijem periodu kod dece, može da pomogne u lečenju ove bolesti koja pogađa jedan odsto ljudske populacije i koja se ispoljava u otežanoj komunikaciji sa spoljnim svetom.

    Istraživanje britanskih stručnjaka sa profesorom Markom Džonsonom na čelu sprovedeno je na 104 bebe uzrasta od šest do devet meseci među kojima je polovina spadala u rizičnu grupu zbog prisutnosti ovog sindroma kod jednog ili više njihovih braća ili sestara.

    Polazeći od saznanja da autistična deca često izbegavaju da gledaju ljude u oči, naučnici su pomoću elektroencefalograma merili moždanu aktivnost beba dok su bile izložene pogledu drugih i zapazili su značajnu razliku u moždanim talasima koje su emitovale beba kod kojih je kasnije dijagnosticiran autizmom od moždanih talasa zdravih beba.

    Odgovor beba kod kojih je kasnije konstatovan ovaj sindrom bio je daleko neutralniji nego kod zdrave dece.

    Profesor Džonson, naglašava da se njihova metoda nije, ipak, pokazala kao stoprocentno pouzdana, jer je jedan broj dece pokazivao znake autizma iako se taj sindrom nije kod njih kasnije ispoljio.

    „Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se procenila pouzdanost naše metode u ranom otkrivanju automatizma“, zaključio je Džonson.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE