Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stigle nedovoljne količine citostatika

    U 25 centara, posle gotovo mesec dana problema u snabdevanju osnovnim citostatikom u lečenju gotovo svih vrsta karcinoma, stiglo je 5.000 ampula ”5-fluorouracila”, ali je 600 ampula, koje je, recimo, dobio Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, dovoljno tek za nedelju dana terapije! Iako se očekuje isporuka novih 2.000 ampula, u onkološkim centrima je u utorak rečeno da je ovo samo kratkotrajna ”infuzija” i da su, gotovo izvesno, na pomolu nove povremene nestašice, prenose „Novosti“.

    Najviše ampula, 750, otišlo je u Sremsku Kamenicu. KBC ”Bežanijska kosa” i Centralna apoteka Beograd su dobili po 500, VMA – 465, Niš -350, Kragujevac, Čačak i Šabac po 250, Valjevo – 210, Sremska Mitrovica – 200…

    Na našem tržištu registrovan je lek samo proizvođača ”Ebeve”, a jedino obaveštenje koje su onkolozi dobili od dobavljača je da ”5-fluorouracila” – nema. Ministarstvo zdravlja i Republički fond zdravstvenog osiguranja su iz susednih zemalja nabavili 1.400 kutija, a s obzirom na to da je ovaj lek prebačen na ”D listu”, zdravstvene ustanove bi ubuduće trebalo da ga kupuju same.

    – Pitanje je da li je to baš najmudrija odluka, s obzirom na to da bismo bili u značajno boljoj poziciji da na centralnom tenderu kupujemo više od 100.000 ampula, koliko Srbiji godišnje treba, nego kada svaka ustanova nabavlja za sebe – kaže za ”Novosti” profesor dr Zoran Rakočević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju.

     – Mi smo u januaru raspisali tender za nabavku ”5-fluorouracila”, na koji se nije niko javio. Sada smo ga produžili i nadamo se da ćemo imati više sreće. Samo ovom institutu mesečno treba 3.500 ampula.

    Mesečne potrebe, recimo, Opšte bolnice u Pančevu, koja je sada dobila 150, više su od 1.000 ampula, a ”5-fluorouracil” koriste oboleli od raka grla, dojke, različitih karcinoma digestivnog trakta… Jedna ampula ovog leka u Srbiji, u regularnim okolnostima košta oko 200 dinara.

    – Lek ”5-fluorouracil” je jeftin i to je osnovni problem što ga nema – kaže za ”Novosti” profesor dr Vladimir Kovčin, onkolog, direktor KBC ”Bežanijska kosa”. – Mi smo sa dobavljačem imali ugovorene isporuke sve do marta, ali to nije ispoštovano. Raspisali smo dva tendera, niko se nije javio. U čitavoj Evropi ima problema u snabdevanju ”5-fluorouracilom”, ali tamo verovatno uspevaju da nateraju proizvođača da proizvodi i jeftine lekove, a nama su praktično vezane ruke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE