Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U BiH se „gura“ GMO hrana

    Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac kaže da se Hrvatska želi osloboditi loših proizvoda pre ulaska u EU, izvozeći ih u BiH.
     
    On dodaje i da se veliki broj genetski modifikovanih proizvoda uvozi u BiH. Usorac je ukazao i na problem pokušaja zabrane izvoza mleka iz BiH u Hrvatsku, kao i problem leukoze goveda u Hrvatskoj. “Želimo obavestiti potrošače, kao i poljoprivredne proizvođače da je na sceni napad na poljoprivrednu proizvodnju Republike Srpske, kao i BiH”, izjavio je on.
     
    ”Postoji osnovana sumnja da se Hrvatska želi osloboditi loših proizvoda koji se ne mogu izvesti u EU, te ih guraju u BiH da bi se rešili ovih proizvoda pre ulaska Hrvatske u Uniju”, istakao je Usorac, izrazivši sumnju i da se veliki broj genetski modifikovanih proizvoda takođe ”gura” u BiH. 

    Usorac je rekao da Hrvatska ponovo pokušava obmanama da zabrani izvoz mleka iz BiH u tu zemlju, podsetivši da je izvoz mleka u Hrvatsku na godišnjem nivou za šest miliona KM veći nego što Hrvatska izvozi u BiH. 

    Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj su to obrazložili time da BiH nema proizvodnju mleka i da dva hrvatska farmera mogu proizvesti mleka koliko i BiH, iako je u BiH već nekoliko godina stabilna proizvodnja od 250 miliona litara godišnje, a u Hrvatskoj proizvodnja konstantno opada, kako po količini, tako i po broju proizvođača. 

    Usorac je pozvao Predsedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, kao i sve entitetske vlasti, da se izjasne o ovim problemima i da kažu zašto se u BiH ne kontroliše hrana. 

    ”Ako ništa ne bude preduzeto, upozoravamo građane ove države da im dolaze crni dani i molimo ih da ne kupuju uvoznu hranu koju niko ne želi da kontroliše”, upozorio je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE