Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uručenje Dobričinog prstena Ružici Sokić

    Istaknutoj glumici Ružici Sokić u sredu će na Velikoj sceni Ateljea 212 biti uručena Nagrada za životno delo – Dobričin prsten za 2011. godinu, koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije. 
     
    Jednoglasnu odluku o 27. laureatu doneo je žiri u sastavu: glumci Ksenija Jovanović i Jelisaveta Seka Sablić (prethodne dobitnice Dobričinog prstena), Gorica Popović (predsednik), Nebojša Dugalić i Tihomir Stanić, dramaturg Slavko Milanović (zamenik predsednika) i rediteljka Đurđa Tešić-Popović. 
     
    Za članove žirija, kako je navedeno u obrazloženju, bio je neupitan umetnički značaj koji je izgradila Sokić tokom svoje poluvekovne karijere „glumice za sve medije i sve žanrove“ – kako glasi naslov jednog od eseja napisanih o njoj. 

    Žiri je primetio da ova glumica nije mogla da veličini svog imena pripisuje značaj Antigone, Fedre, Alkestide, Selimene i drugih likova koji su u istoriju drame i pozorišta upisani kao obrazac za glumačko nadmetanje, ali je mitskoj veličini ovih karaktera ona mogla da suprotstavi svoje Mileve, Rozike, Zorke, Žute, Juliške, Gospave i Leposave – „anonimne žene sazdane od lokalnog, perifernog, našeg materijala“. „Ružica Sokić se sa efemernošću glume i pozorišta suočila kao malo ko od naših velikih glumaca, nije mogla da ima čak ni posrednu iluziju o večnosti – ličnosti koje je ona uobličavala prvi put su se javljale na svetlu pozornice. Da istog časa ne sagore mogla je da spreči samo strast glumice za te svakidašnje ‘senke sna’, ličnosti sa socijalnog dna i bez istorije, bez uzora u pozorišnom i kulturnom nasleđu“, ocenio je žiri. 

    U obrazloženju je navedeno da je Sokić uspela da i u ograničenim opštim uslovima postane prepoznatljiva, ne samo kao glumica, nego i kao podsticajan saradnik i često glavni oslonac za stvaralaštvo najznačajnijih domaćih savremenih pisaca, ostavivši snažan pečat na jedan značajan period delovanja Ateljea 212. Žiri je primetio da je ona i nakon što je ispunila radni vek u Ateljeu 212, nastavila karijeru sa istom strašću, shvatajući svaki novi projekat kao odsudan izazov, sa nepromenljivom intelektualnom zapitanošću, poznatom inicijalnom nesigurnošću kada započinje rad na novoj predstavi, ali i entuzijazmom – kao da prvu put stupa na pozorišnu scenu. 
    Glumački opus upotpunjavala je igrajući u komadima Bergmana, O’Nila, Čehova, Siniše Kovačevića, nastupala i u takozvanim alternativnim projektima, da bi se ponovo vratila Aleksandru Popoviću u najnovijoj predstavi Ateljea 212 – „Play Popović“. 
     
    Žiri se nije bavio filmskim i televizijskim opusom Ružice Sokić, za koji je već dobila nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo. 
    Nagrada Dobričin prsten sastoji se od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića koju izrađuje Zlatara Majdanpek i unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića. Sastavni deo nagrade je i izdavanje monografije o dobitniku, koja će biti predstavljena za godinu dana. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE