Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Četiri nova vrtića u Beogradu do kraja godine

    U Beogradu će do kraja godine pored rekonstrukcije postojećih vrtića biti otvorena i četiri nova, piše „Pres“.
     
    Roditelji mališana više neće morati da brinu kome će poveriti decu na čuvanje dok su na poslu, budući da će otvaranjem novih obdaništa mesta biti za još 1.000 najmlađih Beograđana.
     
    Gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić objašnjava da će se vrtići graditi u delovima grada u kojima je priliv stanovništva najveći. 
     
    „Kako bi roditelji svih mališana imali mogućnost da svoju decu upišu u vrtić u blizini mesta stanovanja ili radnog mesta, strategija Sekretarijata jeste da izgradnja vrtića prati demografski razvoj prestonice. Uskoro će se na Bežanijskoj kosi u blizini Osnovne škole „Dragan Lukić“ otvoriti savremen i energetski efikasan objekat u kojem će moći da boravi više od 270 mališana. Do kraja godine počeće se sa gradnjom još dva vrtića na Novom Beogradu i jednog u Obrenovcu,“ rekla je Jovčić. 

    Pored izgradnje novih vrtića velika pažnja biće posvećena i rekonstrukciji postojećih, pa će u novom ruhu zasijati veliki broj obdaništa širom prestonice. 

    U beogradskim vrtićima boravi oko 60.000 dece, od čega čak svako drugo dete ostvaruje neki od dodatnih popusta, pa tako pojedini roditelji za vrtić izdvajaju samo 400 dinara. Pravo na regresiranje utvrđuje se u zavisnosti od ukupnih prihoda porodice, broja članova zajedničkog domaćinstva, specifičnosti porodične situacije i zdravstvenog stanja deteta i porodice. 

    „Ekonomska cena za boravak dece u obdaništu iznosi 13.330 dinara. Najviša cena koju roditelji plaćaju je 8.660 dinara, što znači da grad subvencioniše svako dete koje boravi u vrtiću. Svako drugo dete plaća upola manju cenu od subvencionisane. Najviše je onih koji za vrtić izdvajaju 2.445 dinara, dok 400 dece u vrtiću boravi potpuno besplatno. Cena vrtića se do kraja godine neće menjati. Treba napomenuti da su ove godine svi roditelji mališana iz socijalno osetljivih kategorija upisali svoje dete u jednu od 17 predškolskih ustanova,“ rekla je Jovčić i dodala da od prošle godine pravo na popust od 50 odsto ostvaruju svi samohrani roditelji. Ovu vrstu pomoći trenutno koristi više od 3.000 samohranih roditelja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE