Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Klinički centar Srbije uskoro se rekonstruiše?

    Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) prof. dr Ðorđe Bajec izjavio je da je rekonstrukcija te zdravstvene ustanove planirana za ovu godinu, ali nije mogao da precizira kada će biti raspisan tender, jer je to u nadležnosti Ministarstva zdravlja.
     
    „Ministar zdravlja Zoran Stanković je napravio red u PIO jedinici pri Ministarstvu zdravlja i oni su dužni da završe sve pripreme za raspisivanje tendera“, kazao je Bajec Tanjugu i dodao da je još prošle godine s predsednikom vlade dogovoreno da se „prave dve kule“ i da se obezbedi i novac za popunu tog prostora da bi se dobio klinički centar kakav Srbija zaslužuje. 

    Govoreći o nedostatku kadrova, Bajec je istakao da taj klinički centar sada radi s optimalnim snagama, ali da bi bilo dobro kada bi dobio stotinak medicinskih sestara, jer na najisturenijim tačkama često dođe do takozvanog zamora materijala. 

    Bajec smatra da će, po završetku rekonstrukcije KCS i kada svi budu na jednom mestu i u jednoj zgradi, biti olakšano rešavanje kadrovske politike. On je naveo da ima saznanja da Ministarstvo zdravlja planira da u KCS omogući mesta za oko 15 mladih doktora i to u naredna tri meseca, što će toj ustanovi pomoći da u pojedinim segmentima nadoknadi nedostatak kadra. 

    Govoreći o tehnološkoj opremljenosti KCS, on je istakao da je taj klinički centar jedna od najopremljenijih ustanova u Srbiji, ali da nova tehnologija vuče sa sobom potrebu da se nabavlja još novih aparata. 

    „Mislim da je neophodno da dođe do razvoja onkološke službe u okviru KCS, jer je poznato da je 90- tih godina Onkološki institut Srbije praktično izdvojen iz KCS gde se leči najveći broj onkoloških pacijenata, tako da onkološka i radiološka služba treba da dobiju značajnije mesto u KCS“, ukazao je Bajec. 

    Tokom prošle godine KCS je je uveo na desetine novih procedura, a profesor Bajec je rukovodilac jedne od tih u Centru za lečenje ekstremno gojaznih pacijenata hirurškom procedurom. Prema njegovim rečima, do sada je operisano oko 50 pacijenata, a kroz taj centar je prošlo oko 2.000 ljudi. 

    „Gojaznim pacijentima pružamo pomoć na razne načine, tako da ne stignu svi na operaciju, ali kada iscrpimo sve mogućnosti, onda takve pacijente operišemo i do sada smo postigli izuzetne rezultate koji su identični sa najboljim centrima u svetu“, istakao je Bajec. 

    Na novinarsko pitanje o listama čekanja, pogotovo kada se radi o kardiološkim pacijentima, Bajec je odgovorio da one praktično ne postoje i da pacijenti na operaciju čekaju najduže par meseci. 

    „Pre dve godine smo napravili još jednu operacionu salu, a “usko grlo“ je bila intenzivna nega koju smo potpuno rekonstruisali, tako da smo praktično stvorili uslove da radimo punim kapacitetom“, istakao je Bajec. 

    On je dodao da se za ovu godinu planira rekonstrukcija dva odeljenja na Klinici za pulmologiju, nekoliko odeljenja na Urološkoj klinici, dečje odeljenje na Klinici za očne bolesti …, dakle skoro svih klinika koje neće ući u sastav nove zgrade KCS, zbog čega taj poduhvat predstavlja ulaganje u budućnost. 

    Odgovarajući na pitanje o korupciji u zdravstvu i kako se može iskoreniti, on je istakao da se prevashodno mora izgraditi svest kod pacijenata koji moraju da spoznaju da iza njih stoji Republički fond za zdravstveno osiguranje i da shodno tome nikome nizašta ne treba da plate, osim ako traže neku posebnu proceduru. 

    „Lečenje je potpuno besplatno i to je ono što mora da znaju svi pacijenti kada uđu u KCS“, istakao je Bajec. 

    On je s ponosom naglasio da je, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi koja je pogodila i Srbiju, KCS prošlu godinu završio sa pozitivnim saldom. 

    „KCS nikome ne duguje, ali postoje dugovanja prema našoj ustanovi“, kazao je Bajec i dodao da na računu te ustanove ima nekoliko miliona evra što pruža sigurnost i zaposlenima i pacijentima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE