Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Završen Mesec sprske kulture u Rimu

    U prestonici Italije sinoć je, uz zvuke himne Svetom Savi i taktove izvorne srpske muzike, zatvorena manifestacija „Mesec srpske kulture u Rimu“.

     
    Do poslednjeg mesta ispunjen Muzej rimske civilizacije – u kome je tokom proteklih mesec dana brojna italijanska publika imala priliku da se upozna sa kulturnim nasleđem, istorijom, umetnošću, muzikom i književnošću Srbije – večeras je poslužio kao pozornica za proslavu dana prvog sprskog prosvetitelja. Zatvarajući ovu značajnu i pre svega veoma uspešnu manifestaciju, ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je da je ona najbolji pokazatelj dobrih odnosa Srbije i Italije.
     
    „Iako naše dve zemlje nemaju zajedničku granicu, smatramo Italiju susednom zemljom sa kojom delimo sistem vrednosti i koja nam daje nesebičnu podršku na evropskom putu što je nama izuzetno važno“, napomenuo je Šutanovac u izjavi Tanjugu.

     

    Ministar je dodao da su, uz sportiste koji i danas upravo osvajaju medelje širom sveta, „naši umetnici najbolji ambasadori Srbije i najbolji reprezenti onoga što Srbija u 21. veku jeste i što želi da bude“.
     
    Veliko interesovanje Italijana- podstrek za dalju saradnju dve zemlje
     
    Organizator i idejni tvorac manifestacije, ambasadorka Srbije u Rimu Ana Hrustanović, ocenila je da je cilj ovog kulturnog događaja ispunjen, jer je za poslednjih mesec dana Muzej rimske civilizacije posetila brojna publika, pre svega iz opšte italijanske javnosti, ali i diplomatskog kora, sveta politike i umetnosti…
     
    „Naš cilj je zaista ispunjen- velikoj i širokoj javnosti prikazali smo šta znači srpska kultura i kako je Srbija izgledala kroz vekove – od Vinče, preko 17 rimskih imperatora rođenih na sprskoj teritoriji, srpskih fresaka i manastira do moderne srpske kulture“, rekla je Hrustanović.
     
    Da je „Mesec srpske kulture“ privukao veliku pažnju italijanske publike potvrdila je i direktorka Muzeja rimske civilizacije Lukrecija Ungaro, koja je ocenila da tolika posećenost daje podstrek da se saradnja sa Ambasadom Srbije i u budućnosti nastavi.
     
    „Ova manifestacija je potvrdila veliku bilskost Italije i Srbije i naših civilizacija“, navela je Ungaro, a slično misli i gradski skupštinski savetnik za Evropu Tetjana Kuzik, koja je jedan od pokrovitalja manifestacije. Prema njenim rečima, zatvaranjem Meseca srpske kulture saradnja sa Amabasadom i srpskom kulturnom zajednicom u Rimu tek počinje.
     
    „Ovo je samo početak puta kojim ćemo ići i u budućnosti“, rekla je Kuzik.
     
    Na kraju večeri, ambasadorki Srbije je uručena zahvalnica Grada Rima za predstavljanje kulture Srbije u glavnom gradu Italije. Koncert izvorne muzike, kojim je simbolično zatvorena manifestacija, ali i obeležen Dan Svetog Save, izvela je grupa VED iz Vranja, a himnu prosvetitelju sopran Dragana Moles, u pratnji harmonikaša Bobana Stefanovića.
     
    U proteklih mesec dana u Rimu je organizovano sedam izložbi, pet sa delima savremenih srpskih umetnika koji žive i rade u Rimu i još dve koje su predstavile srpsku istoriju i kulturno nasleđe, a pod nazivom „Ćirilica“ i „Srpska kultura – put kroz vekove“. Pred italijanskom publikom našle su se, između ostalog, kopija freske Belog anđela, zatim kopija „Miroslavljevog jevanđelja“, slika „Kosovka devojka“, replike artefakata iz Viminacijuma, Sirmijuma, Lepenskog vira i Vinče, srpska narodnja nošnja, vezovi… U srcu Rima slušala se i srpska izvorna muzika, održani su koncerti gitariste Tibora Tepića i ansambla TAJJ iz Novog Sada. Održan je javni čas srpskog jezika i promovisana knjiga „Igra anđela“ Ljiljane Habjanović – Đurović.
     
    Mesec srpske kulture u Rimu deo je projekta „Umetnost i kultura istočne Evrope u Rimu“, koji je organizovao Sekretarijat za kulturu i istorijski centar Nadleštva za kulturna dobra Rima i gradski skupštinski savetnik za Evropu Tetjana Kuzik.

     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE