Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prženje na maslinovom ulju zdravo za srce

    Pržena hrana možda i nije tako nezdrava ako je pržite na maslinovom ili suncokretovom ulju, objavili su španski naučnici.

     
    Pripremate li hranu na taj način, otkrili su naučnici, nema povećanog rizika od srčanog udara ili prevremene smrti povezane s hranom, kaže se u studiji koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Madridu, a objavio British Medical Journal. Ali, istraživači kažu kako se njihovo otkriće, nastalo na temelju tipične španske ishrane u kojoj ima mnogo zdravih masnoća, ne odnosi na mast i druga ulja za kuvanje. Zato tradicionalno prženje ipak nije preporučljivo.
     
    Kad se hrana prži, postaje kaloričnija jer upije masnoću iz ulja. Prehrana bogata hranom punom masnoće može povećati krvni pritisak i izazvati povišeni holesterol, a to su faktori rizika za bolesti srca.
     
    Istraživači na Autonomnome Univerziteta u Madridu za svoju su studiju proučili prehrambene navike 40757 odraslih. Ispitanike su ispitivali o tipu hrane koju jedu u tipičnoj svojoj nedelju, kao i to kako hranu pripremaju.
     
    Na početku 11-godišnje studije nijedan od ispitanika nije imao znakove bolesti srca, a na kraju je bilo 606 slučajeva bolesti srca i 1134 smrtna slučaja. Kad su istraživači proučili te smrtne slučajeve, nisu uspeli otkriti vezu između pržene hrane i bolesti srca, te drže da je to zbog vrste ulja na kojoj je hrana pržena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE