Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Modernizacija lokalnih samouprava

    Predstavnici Vlade Srbije i švedskog Instituta za javnu upravu potpisali su danas u Beogradu sporazume o realizaciji sedam projekata u oblasti modernizacije javne uprave.

     
    Sporazume su u Vladi Srbije potpisali državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Dušan Radaković, predstavnik švedskog Instituta za javnu upravu Alf Person i predstavnici državnih organa kojima su dodeljena sredstva.
     
    Reč je o projektima izabranim za finansiranje iz sredstava Projektnog fonda za institucionalni razvoj kojima su državni organi konkurisali po prvom pozivu za dostavljanje predloga projekta objavljenom u oktobru 2011. godine.
     
    Radaković je kazao da početna sredstva Projektnog fonda za institucionalni razvoj, koje je obezbedila švedska Agencija za međunarodnu razvojnu saradnju, za period od 2011. do 2014. godine iznose oko 700.000 evra.
     
    „Mi u fondu imamo oko 700.000 evra i ovo je prvi od šest konkursa koji ćemo imati. Raspodelili smo na sedam projekata 150.000 evra i koriste se za podršku Akcionom planu reforme državne uprave“, kazao je Radaković novinarima na konferenciji u Vladi Srbije.
     
    Radaković je najavio da će novi krug raspodele sredstava biti početkom februara i pozvao institucije koje nisu konkurisale da to učine.
     
    Predstavnik švedskog Instituta za javnu upravu Alf Person izrazio je zadovoljstvo, jer učestvuju u projektu u oblasti modernizacije javne uprave u Srbiji i kazao da je cilj da institucije koje koriste sredstva kasnije same sprovode reforme na kojima rade.
     
    „Jedna od naših ključnih misija je da razvijemo kapacitete institucija koje koriste naša sredstva, kako bi same mogle da sprovode reforme na kojima rade“, rekao je Person.
     
    Sredstva su dodeljena projektima Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Srbije u vrednosti 24.950 evra i Ministarstvu za ljudska i manjinska, državnu upravu i lokalnu samoupravu – 24.620 evra. Takođe, Ministarstvu rada i socijalne politike dodeljeno je 13.390 evra za projekat unapređenja postupka vođenja registra sindikata, a 22.000 evra je dobio Republički seizmološki zavod za unapređenje postupka izdavanja seizmoloških uslova pri gradnji objekata.
     
    Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja za modernizaciju postojeće baze podataka o poslovnoj infrastrukturi dobilo je 19.120 evra.
     
    Sporazumom koji su Srbija i Švedska potpisale krajem 2010. godine o sprovođenju projekta „Podrška reformi državne uprave u Srbiji 2010-2013“ uspostavljen je Projektni fond za institucionalni razvoj iz kog se obezbeđuju sredstva za finansiranje projekata u oblasti reforme državne uprave.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE