Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bajatović: Neće biti poskupljenja gasa

    Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je danas da gas za potrošače u Srbiji neće poskupeti, uprkos povećanju cene tog energenta u svetu, zahvaljujući pre svega sporazumu sa ruskim partnerom.

     
    Gas neće poskupeti jer je u poslednjem ugovoru, zaključenom pre očekivanog dugoročnog sporazuma sa Rusima, „Srbijagas“ dobio popust od 12 odsto, što je praktično omogućilo da se rast svetske cene gasa uopšte ne oseti u Srbiji, rekao je Bajatović novinarima, posle potpisivanja ugovora o saradnji tog javnog preduzeća i Ekonomskog fakulteta u Subotici.
     
    Bajatović je napomenuo da je gas za naše tržište čak i nešto pojeftinio, ali kako je objasnio nema uslova da se potrošačima snizi cena, jer je ona već dugo nerealno niska.
     
    Najavljujući da će u drugoj polovini februara biti nastavljeni razgovori sa ruskim partnerom, Bajatović je rekao da bi mogao da se očekuje i dodatni popust na cenu gasa za našu zemlju. On je istakao da se do kraja marta može očekivati prvi nacrt ugovora sa Rusima o dugoročnom odnosno 10 godišnjem snabdevanju Srbija gasom, koje bi najpre trebalo da razmotri Vlada Srbije kako bi se stekli uslovi za potpisivanje tog sporazuma.
     
    U „Srbijagasu“ očekuju verifikaciju međudržavnog sporazuma sa Rusijom za novi 10- ogodišnji period u snabdevanju gasom i kada to verifikuju odgovarajući državni organi dveju zemalja, biće stvoreni uslovi za potpisivanje tog ugovora.
     
    Govoreći o pregovorima sa Mađarima za smanjenje transportnih troškova za gas kroz tu zemlju, Bajatović je istakao da ukoliko ovih dana ne bude ostvaren dogovor sa Mađarima o smanjenju transportne cene gasa „Srbijagas“ će zatražiti sudsku arbitražu u Cirihu.
     
    Ishod te arbitraže odrediće buduću saradnju „Srbijagasa“ i mađarskog transportera, rekao je Bajatović. On je objasnio da ugovor između „Srbijagasa“ i mađarskog partnera nije kršen i dodao da na osnovu evropskih direktiva „Srbijagas“ ima mogućnost da snizi cenu transportnih troškova kroz Mađarsku.
     
    Bajatović je napomenuo da je Mađarima upućen zahtev tim povodom koji oni još nisu prihvatili i ako to ne učine „Srbijagas“ će se obratiti za arbitražu u Cirihu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE