Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nastavlja se edukacija o značaju prijavljivanja neželjenih reakcija na lekove

    Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) tokom ove godine edukovaće nizom kurseva zdravstvene radnike, ali i nestručnu javnost o značaju prijavljivanja neželjenih reakcija na lekove i medicinska sredstva.

    „Prošlogodišnja edukacija imala je efekta, a to najbolje pokazuje povećan broj prijava neželjenih reakcija na lekove – 781 u 2010, a 962 u 2011.“, rekla je direktorka te agencije Tatjana Šipetić. Tokom 2011. godine održano je pet kurseva na ovu temu kojima je prisustvovalo 1.000 zdravstvenih ljudi.

    ALIMS će pojačano apelovati na javnost da racionalno troši lekove i nastaviće regionalnu saradnju sa sličnim ustanovama, dodala je ona.

    Inače, kako je rečeno na prezentaciji pravilnika u Privrednoj komori Srbije (PKS) u Beogradu, u Srbiji je 6. januara stupio na snagu novi Pravilnik o registru hemikalija. Kako su kazali predstavnici Agencije za hemikalije Srbije, cilj pravilnika je da se hemikalije u Srbiji bezbedno stavljaju u promet i da se bezbedno koriste, odnosno, da se sistematski prate i da se minimizira rizik koje one predstavljaju po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

    Novi Pravilnik o registru hemikalija, kako je predstavljeno u PKS-u, sadrži nova uputstva za upis hemikalija, a dostavljanje sastava hemikalija je ostalo isto kao u 2011. godini za podatke iz 2010. godine, dok se za opasne sastojke dostavlja maseni udeo.

    U obavezi da se upišu u registar su hemikalije koje se proizvode ili uvoze na teritoriju Srbije u količini većoj od 100 kilograma godišnje, bez obzira da li su klasifikovane kao opasne ili ne. U registar hemikalija kao jedna mogu se upisati koherentne i polimerne hemikalije, hemikalije istog hemijskog sastava a različitog trgovačkog imena, kao i višekomponentne hemikalije.

    Prema rečima predstavnika Agencije za hemikalije, obaveza upisa u registar ne važi za biocidne i kozmetičke proizvode, lekove i medicinska sredstva, sredstva za zaštitu bilja, ni za aditive i sirovine koji se koriste u proizvodnji hrane.

    Na današnjem predstavljanju novog pravilnika, najavljeno je da će njegove prezentacije biti organizovane i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Šapcu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE