Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Sloveniji istraga o toksinu u mleku

    U mleku s nekoliko farmi u Sloveniji utvrđeni su tragovi kancerogenih aflatoksina, zbog čega je mleko moralo biti uništeno, a veterinarska uprava ispituje je li deo mleka dospeo u prodaju.

     
    „Do sada je uništeno nekoliko hiljada litara. Šteta je velika, ali je zdravlje potrošača važnije“, izjavila je pravnica nacionalne veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič.
     
    Aflatoksin je najpre nađen u svežem mleku s jedne farme iz okoline Bleda nakon dojave iz Italije, gde je bilo prodato. Nakon toga je farmi privremeno zabranjena dalja prodaja. 
     
    Utvrđeno je da je izvor tragova toksina u mleku kukuruzno stočno brašno jednog slovenskog proizvođača. Stočna hrana iz iste serije za koju se veruje da je kontamirana dospela je i u neke druge farme, pa su u njima su napravljeni testovi, pa do daljeg zabranjena prodaja mleka.
     
    Budući da se pretpostavlja da je mleko s nekih od farmi koje su koristile kontaminirano kukuruzno brašno u međuvremenu otišlo u prodaju, vrše se dodatne kontrole u trgovinama.
     
    Ljubljanske mlekare kao najveći domaći otkupljivač mleka objavile su da je stočnu hranu koristio i jedan njihov proizvođač mleka, pa da su dali uzorke mleka s te farme na analizu, ali tragovi toksina u njemu nisu otkriveni.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE